Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dessert

Plommekake med valnøtter, kardemomme og rømmetopping

Oppskrift på plommekake med valnøtter, kardemomme og rømmetopping

Oppskrift på plommekake med valnøtter, kardemomme og rømmetopping

-
+

Plommekake med valnøtter, kardemomme og rømmetopping

  • 500 g Plommer
  • 225 g Smør
  • 300 g Rørsukker
  • 5 stk Egg
  • 200 g Valnøtter
  • 1.5 ts Malt kardemomme
  • 200 g Fin, sammalt spelt
  • 100 g Siktet hvetemel
  • 3 ts Bakepulver

Rømmetopping

  • 3.5 dl Rømme eller crème fraîche
  • 50 g Melis
  • Spiselige blomster til pynt

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Del plommene i to og skjær ut steinene. Ha dem i en kjøkkenmaskin eller kjør dem til en grov mos med stavmikser. Sett til side.
  • Pisk smør og sukker mykt og luftig.
  • Rør inn eggene ett og ett.
  • Bland kardemommen og bakepulver inn i melet i en egen bolle.
  • Hakk valnøttene.
  • Rør så vekselsvis melblandingen, valnøtter og plommemos inn i røren.
  • Legg bakepapir i bunnen på to 20 cm springformer. Smør både bunn og sider og fordel kakerøren likt mellom de to formene.
  • Stek i midten av ovnen i 35-40 minutter. Sjekk at kaken er stekt ved å stikke en tannpirker eller grillspyd inn i midten – den er ferdig når våt røre ikke lenger fester seg til pinnen.
  • Sett kakene på en rist og la dem avkjøles i formen i 10 minutter før du åpner dem.
  • Når de er helt avkjølt, skjær toppen forsiktig av dem så kakene blir plane og lette å montere med rømmetoppingen.

Rømmetopping

  • Ha rømmen i en bolle og sikt melisen over, slik at kremen blir fri for klumper.
  • Pisk blandingen til den er stiv og luftig, men stopp før den sprekker og blir til søtet smør.
  • Legg et ark bakepapir på et kakefat og den ene kaken på papiret. Spre rømmetopping over overflaten og legg den andre kaken over.
  • Bre et raust lag med topping over toppen med en spatel. Pynt sidene ved å legge litt krem langs dem og dra spatelen sidelengs over dem for å skrape av overflødig krem.
  • Dra forsiktig bakepapiret vekk fra under kaken og pynt med spiselige blomster hvis du har, for eksempel georginer, blomkarse, ringblomster eller stemorsblomst.
  • NB: Ikke bruk blomster fra blomsterbutikk. De er ikke produsert for å spises og kan være sprøytet med midler som ikke er bra å få i seg.