Brent nykål
- 1.00 stk nykål
- salt
- pepper
Escabeche-vinaigrette
- 1.00 ss nøytral olje
- 1.00 fedd hvitløk (finhakket)
- 1.00 ss sjalottløk (finhakket)
- 1.00 stk babygulrot ( i tynne skiver)
- 0.25 fenikkel (i terninger)
- 1.00 dl hvitvin
- 1.00 dl fiskekraft
- 0.25 ts fenikkelfrø
- 0.25 ts korianderfrø
- 2.00 kvaster estragon
- 2.00 kvaster dill
- 1.00 liten klype safran
- 0.30 g xantana
- 1.00 ss lime
- 2.00 ts salt
- 1.00 liten klype piment d'Espelette
- 1.00 ss olivenolje
- 1.00 ts hvit balsamico
Makrell- og jordbærescabeche
- 1.00 ss varmrøkt makrell (renset for skinn og ben)
- 100.00 g umodne jordbær
- 1.00 ss tørrede taggiascaoliven (knust)
- 1.00 ss syltede gressløk-kapers
- 1.00 dl escabeche-vinaigrette (se over)
Slik gjør du
- Grill nykålen på siden av grillen eller i glørne på bålet i cirka 30 minutter, til den er noe myk, men har spenst igjen.
- Rens kålen for brente blader og del den varme kjernen i fire like deler.
Escabeche-vinaigrette
- Varm grønnsakene i oljen i en gryte uten at de tar farge, og tilsett 1 dl hvitvin. Reduser til halvparten av vinen har fordampet. Sett til side.
- Hell fiskekraften over i gryten. Tilsett krydderne og urtene, og reduser til ½ dl. Sil bort krydderne.
- Tilsett xantana og pisk inn til det har løst seg opp i væsken.
- Smak til med salt, lime og piment d'Espelette. Tilsett olivenolje og eddik ved servering.
Makrell- og jordbærescabeche
- Anrett kål, makrell og jordbær på en tallerken og topp med vinaigretten. Dryss kapers og tørrede oliven over til slutt. Spis gjerne med nypoteter til.