Kalv
- 500.00 g kalveculotte (kalverumpe)
- salt
- vill timian (eventuelt vanlig)
- 20.00 g smør
- assorterte ville vekster (for eksempel vassarve, blomkarse, pepperotblader, skogsyre eller andre spiselige urter du finner)
Jordnøttkrem
- 200.00 g jordnøtter
- 1.00 l melk
Saus av ville vekster
- 200.00 g assorterte ville vekster (for eksempel vinterkarse, vassarv, geitrams, skogsyre, engsyre)
- 50.00 g spinat
- 0.50 ts bakepulver
- 2.00 g xantan
- 1.00 l vann
- 3.00 ss salt
Beurre blanc
- 1.00 stk sjalottløk, finhakket
- 250.00 ml hvitvin
- 50.00 ml pæreeddik
- 150.00 g smør
Slik gjør du
- Brun kalverumpen i panne på høy varme. Senk deretter temperaturen og ha i smør og timian. Øs smøret regelmessig over kjøttstykket. Sett deretter i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter. Ta det ut og la det hvile i 10 minutter.
- Plukk og rens vekstene fri for stygge blader og stilker. Legg i godt med vann og vask dem fri for jord og andre urenheter. Tørk godt og forsiktig på tørkepapir.
Jordnøttkrem
- Rens jordnøttene for skall, til du har fine, rene, hvite nøtter. Trekk halvparten av disse i melken i en time til de er møre.
- Sil så fra overflødig melk, og kjør nøttene til en glatt puré i blender. Spe med litt ekstra melk hvis den skulle bli for tykk. Smak til med salt.
- Riv resten av nøttene over retten ved servering.
Saus
- Lag først reduksjonen til beurre blanc. Kok løk med eddik og hvitvin. La dette redusere til du står igjen med cirka ½ dl.
- Pisk inn ternet smør til sausen er fyldig og rik. Ha ikke for høy varme og ikke for stor gryte.
- Lag deretter ville vekster-puré. Kok opp vann med bakepulver og salt. Kok så urtene i dette i 3 minutter. Avkjøl i isvann.
- Så kjøres dette glatt på blender med litt vann og xantan. Sil.
- Bland så med nok beurre blanc, til sausen er fyldig og smaker godt!