Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bonden og kokken

Kalv med ville jordnøtter og saus av ville urter

Vilt godt
Oppskrift på kalv med jordnøtter og saus

Oppskrift på kalv med jordnøtter og saus

-
+

Kalv

  • 500.00 g kalveculotte (kalverumpe)
  • salt
  • vill timian (eventuelt vanlig)
  • 20.00 g smør
  • assorterte ville vekster (for eksempel vassarve, blomkarse, pepperotblader, skogsyre eller andre spiselige urter du finner)

Jordnøttkrem

  • 200.00 g jordnøtter
  • 1.00 l melk

Saus av ville vekster

  • 200.00 g assorterte ville vekster (for eksempel vinterkarse, vassarv, geitrams, skogsyre, engsyre)
  • 50.00 g spinat
  • 0.50 ts bakepulver
  • 2.00 g xantan
  • 1.00 l vann
  • 3.00 ss salt

Beurre blanc

  • 1.00 stk sjalottløk, finhakket
  • 250.00 ml hvitvin
  • 50.00 ml pæreeddik
  • 150.00 g smør

Slik gjør du

  • Brun kalverumpen i panne på høy varme. Senk deretter temperaturen og ha i smør og timian. Øs smøret regelmessig over kjøttstykket. Sett deretter i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter. Ta det ut og la det hvile i 10 minutter.
  • Plukk og rens vekstene fri for stygge blader og stilker. Legg i godt med vann og vask dem fri for jord og andre urenheter. Tørk godt og forsiktig på tørkepapir.

Jordnøttkrem

  • Rens jordnøttene for skall, til du har fine, rene, hvite nøtter. Trekk halvparten av disse i melken i en time til de er møre.
  • Sil så fra overflødig melk, og kjør nøttene til en glatt puré i blender. Spe med litt ekstra melk hvis den skulle bli for tykk. Smak til med salt.
  • Riv resten av nøttene over retten ved servering.

Saus

  • Lag først reduksjonen til beurre blanc. Kok løk med eddik og hvitvin. La dette redusere til du står igjen med cirka ½ dl.
  • Pisk inn ternet smør til sausen er fyldig og rik. Ha ikke for høy varme og ikke for stor gryte.
  • Lag deretter ville vekster-puré. Kok opp vann med bakepulver og salt. Kok så urtene i dette i 3 minutter. Avkjøl i isvann.
  • Så kjøres dette glatt på blender med litt vann og xantan. Sil.
  • Bland så med nok beurre blanc,  til sausen er fyldig og smaker godt!