Slik gjør du
- Del bærene i to eller fire og legg dem i en plast- eller glassbeholder.
- Dekk med eddiken og mariner i minimum én uke.
Lettrøkt makrell
- Legg filetene i saltlaken i en time, ta ut og tørk godt.
- Finn frem en metallbeholder med rist og tett lokk. Legg filetene på risten.
- Fukt og varm 2 dl røkeflis i en stekepanne. Når flisen ryker og er godt brent, tenner du på resterende flis. Kvel flammene nesten umiddelbart.
- Legg flisen i bunnen av beholderen og sett risten med makrellen på toppen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie – vær rask, slik at røyken ikke forsvinner.
- Sett hele bakken i isvann slik at makrellen ikke blir varm, da den blir vanskelig å jobbe med. Røk fisken i 5–6 minutter. Ta filetene forsiktig ut og avkjøl dem i kjøleskap.
- Fileten grilles raskt på skinnsiden og deles i passende biter ved servering.
Løpstikkeemulsjon
- Purér løpstikke, eddik og sennep.
- Spe med oljen og smak til med litt salt.
Anretning
- Dander jordbær og makrell på en tallerken. Hell emulsjon over og server.