Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Brød og bakst

Kouign-amann

– Det er enklere å lage croissanter om vinteren

-
+

Kouign-amann

– Denne bretonske «bollen» uttales kween a mån. Vi kaller det for en «bitbolle» fordi vi liksom sparer alle de små bitene fra forskjellige bakverk til den, for å unngå svinn, forteller baker Jimmy Linus.

Slik gjør du

  • Overskuddsbiter fra croissantkjevlingen legger du i en haug og i kjøleskapet, gjerne over natten, men det er helt fint om den bare rekker å bli kald før du håndterer den.
  • Kjevle ut deigen så den blir cirka fem–seks millimeter tykk. Gjør et «treslag». Kjevle ut igjen til den er fem–seks millimeter tykk, alltid langt åpningen, og gjør et treslag til. Pakk inn i plastfolie og kjøl ned i cirka 30 minutter.
  • Ta ut deigen og kjevle til en rektangel. Skjær til firkantede plater på cirka ti centimeter. Platene kan faktisk fylles med det du vil, for eksempel vaniljekrem, bringebærsyltetøy, 1 ss strøsukker, lemoncurd, mandelmasse eller hvorfor ikke ulike ferske bær?
  • Klyp de fire kantene sammen og trykk platen ned i en smurt muffinsform.
  • Hev på et sted uten trekk, under plastfolie i én til to timer.
  • Forvarm ovnen på 210 grader varmluft. Pensle bollene med eggeblanding og bak i 12–15 minutter.