Vannbakkels
- 1.25 dl vann
- 1.25 dl melk
- 110.00 g saltet smør
- 1.00 ts sukker
- 135.00 g hvetemel
- 225.00 g egg (cirka 4 stk.)
- 2.00 ss hakkede mandler og gresskarkjerner
Krem
- 0.50 stk vaniljestang
- 1.00 stk plate gelatin
- revet skall fra 1/2 appelsin
- 1.50 dl melk
- 30.00 g sukker
- 1.00 stk eggeplomme (20 g)
- 1.00 ss maisenna (10 g)
- 2.00 dl fløte
- bringebær
Slik gjør du
- Kok opp vann, melk, sukker og smør i en kjele. Ta kjelen av platen når det koker. La kjelen stå med lokk på til smøret har smeltet.
- Sett tilbake på platen og kok opp væsken. Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til melet er rørt ut. Fortsett å røre til røren samler seg og slipper kantene, og til du begynner å få et belegg i bunnen av kjelen. Kjelen skal hele tiden stå på platen.
- Ha røren over i en bolle. La den avkjøles i noen minutter. Rør inn eggene ett av gangen med en tresleiv. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg. Når røren er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
- Forvarm stekeovnen til 175 ºC.
- Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose med taggete tut med diameter på to cm. Sprøyt sirkler med cirka ti cm i diameter på en bakepapirkledd stekeplate. Strø på mandler og gresskarkjerner.
- Stek vannbakkelsene i cirka 30 minutter, til de blir gyllenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen før halvveis i stekingen, da kan de falle sammen. Når de høres hule ut når du banker på dem, er de ferdige. Avkjøl på rist.
Krem
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i noen minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
- Ha én dl melk, sukker, vaniljestang, -frø og appelsinskall i en kjele. Den bør ikke være mer en halvfull. Rør sammen og varm til kokepunktet. La det trekke i noen minutter.
- Ha en halv dl melk og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i blandingen.
- Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.
- Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en kraftig håndvisp slik at vaniljekremen ikke brenner seg.
- Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme kremen. Sil kremen over i en bolle og avkjøl helt. Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og vend inn den piskede kremen. Ha i en bolle og sett til avkjøling til den stivner.
- Del vannbakkelsene i to. Ha kremen i en sprøytepose og sprøyt den på vannbakkelsene. Pynt med bringebær.
Tips:
– Når du tror at vannbakkelsene er ferdige, la dem stå i ti minutter til. Da unngår du at de synker sammen.
– Hvis du steker dem på forhånd, avkjøl og legg i fryseren. Da holder de seg sprø utenpå og myke inni.