Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dessert

Aprikos noyau

Oppskrift på Aprikos noyau

Oppskrift på Aprikos noyau

-
+

Aprikos noyau

  • 375 g aprikos (ferske)
  • 150 g sukker
  • 170 ml helmelk
  • 170 ml fløte
  • 3 eggeplommer
  • 1 ts honning (valgfritt)

Slik gjør du

  • Del aprikosene i to, ta ut steinen og legg de til side, og la de halve aprikosene putre lett i en teflonkjele til de er møre og varme, de skal ikke koke. Avkjøl med isvann, dekk til og sett i kjøleskapet for videre avkjøling.
  • Legg et rent kjøkkenhåndkle på benken, plasser aprikossteinene på rekke i midten av håndkleet. Fold håndkleet og dekk til steinene, bruk en kjevle til å knuse steinene (håndkleet forhindrer at steinene flyr utover hele kjøkkenet). Bruk nok kraft slik at steinene knuses, men ikke så hardt at kjernen ødelegges.
  • Plukk ut kjernen, og bland sammen med 20 g sukker, som knuses i en morter.
  • Varm melk, fløte og den finmalte kjerneblandingen i en kjele, rør ofte med en visp eller slikkepott, så det ikke setter seg fast. Når melken er glovarm, pisk eggedosis av eggeplommene og det resterende sukkeret og honning (hvis ønskelig) i en egen bolle.
  • Hell den varme melken i eggeplommeblandingen i en tynn stråle under stadig omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og la putre på lav varme under stadig omrøring, helt til det digitale termometeret viser 82 grader og blandingen begynner å tykne. Fjern kjelen umiddelbart fra platen og sett den i vasken fylt med iskaldt vann til avkjøling (prosessen fremskyndes ved å røre innimellom). Når blandingen er helt avkjølt, hell over i en ren oppbevaringsboks, dekk til og la den avkjøle seg videre i kjøleskapet til neste dag.
  • Bland inn de kalde aprikosene i fløtemiksen med en slikkepott, bruk en stavmikser til blandingen kjennes myk, cirka to minutter, eller helt til aprikosbitene er så vidt synlige. Press aprikos- og fløteblandingen gjennom en sikt eller sil med en liten øse. Kast bitene av kjernen og skallet.
  • Hell fløteblandingen i en iskremmaskin og tilbered etter maskinens instruksjoner, normalt i 20 til 25 minutter, eller helt til kremen er frossen og har riktig kremet konsistens.
  • Fordel iskremblandingen i en oppbevaringsboks med lokk. Legg et stykke bakepapir på toppen av iskremen og klem forsiktig ned. Bakepapiret hindrer at iskrystaller former seg. Sett på lokket og legg boksen i fryseren til den er serveringsklar.