Gugelhupf
- 150 g sultanerosiner
- 2 ss mørk rom
- 10 g tørrgjær
- 200 ml helmelk
- 125 g sukker
- 350 g hvetemel
- 0.25 ts kanelpulver
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 stk sitron, zesten
- en stor klype havsalt
- 2 stk egg, pluss 1 eggeplomme
- 175 g usaltet smør, romtemperert, pluss litt ekstra, smeltet, til formen
- 100 g hele mandler
- melis, til å drysse over
- en stor ringform
Nok til én kake
Slik gjør du
- Bløtlegg sultanrosinene i rom i minst fire timer, helst over natten.
- Ha gjær i bollen til kjøkkenmaskinen. Varm melken til den er lunken, hell den så i bollen sammen med én teskje sukker. Bland godt og la stå i cirka 15 minutter, til det begynner å boble.
- Ha i resten av sukkeret sammen med mel, kanel, vanilje, sitronzest og en klype havsalt.
- Pisk eggene og plommen sammen og hell det i bollen, tilsett også smøret. Bruk en eltekrok og bland sakte til alt er blandet. Fortsett å blande i tre–fire minutter, til deigen er glatt. Dekk bollen med et fuktig håndkle og la stå til heving på et varmt sted en times tid, til dobbel størrelse.
- Mens deigen heves, legg kakeformen i kjøleskapet til avkjøling, pensle den så med det smeltede smøret.
- Dryss mandlene i bunnen av formen. Tilsett de bløtlagte sultanrosinene i deigen og bland godt.
- Legg deigen i formen, press den ned og gjør det jevnt på toppen. Dekk formen med et fuktig håndkle og la det stå i en time til.
- Imens, forvarm ovnen til 170 grader.
- Bakes i ovnen i cirka 45 minutter, sjekk om den er ferdig med en trepinne. Avkjøl kaken og vend den ut på en rist. Dryss over melis når kaken er helt kald.
Oppskriften er hentet fra «Til bords med The Crown – kongelige oppskrifter fra dronning Victoria til kong Charles III» av Tom Parker Bowles (Gursli Berg, 2024).