Ligger du etter med alt før jul? Fortvil ikke, konditor Sverre Sætre hjelper deg å få godteriet på bordet.
Sjokoladebrekk
Smelt god sjokolade, mørk, hvit eller melkesjokolade, eller alle om du vil. Hell den ut over et bakepapir. Hvis du bruker to eller flere typer, bruk en gaffel og dra den ene sjokoladetypen over i den andre, så det blir et fint mønster.
Dryss over et utvalg av tørket/syltet frukt og nøtter/frø du liker mens sjokoladen stivner. Sverre Sætre brukte tørket bringebær, syltet ingefær, gresskarfrø, nøtter og små kuber av kokos.
Når sjokoladen er stiv, brekker du den opp i passende biter.
Lag gjerne en variant med pepperkaker.
Appelsindadler
Fjern eventuelle steiner i dadlene du har kjøpt.
Riv skall av en økologisk appelsin, eller en du har vasket godt. Kna appelsinskallet inn i marsipan og eventuelt litt appelsinlikør.
Lag en liten kule i omtrent samme størrelse som steinen, og legg inn i daddelen. Lukk så daddelen. Ha litt smeltet sjokolade i håndflaten og rull dadlene i hånden så det blir et tynt lag sjokolade rundt. Rull så dadlene i kakao. La stivne i tre til fem minutter.
Legg dadlene i en sikt og rist forsiktig av overskuddskakao
Marsipankuler med pistasj
Kna god marsipan med finhakkede pistasjnøtter til en lett grønn masse. Rull kuler til omtrent samme størrelse som en stor klinkekule og dypp i sjokolade, bruk en gaffel til å håndtere kulen.
Rull deretter forsiktig i hakket pistasj. La stivne på bakepapir.
Disse kan også være enda enklere marsipankuler, uten sjokolade -og pistasjdypp.
Nougat- og marsipankuler
Skjær små firkanter av ferdigkjøpt nougat. Rull marsipankuler og stikk en fordypning eller liten «lomme» i kulen, legg inn nougatfirkanten og tett rundt, før du ruller marsipanen til en kule igjen.
Dypp i smeltet sjokolade, sett på bakepapir.
Krystalliserte mandler/nøtter
Rist mandler og/eller hasselnøtter først i ovnen på 180 grader i cirka ti minutter.
Ha alle ingrediensene i en vid kasserolle. Det er viktig at det ikke ligger mer enn to lag nøtter i kasserollen, ellers kan det bli vanskelig å få et bra resultat.
Sett kasserollen på platen på høy varme. Kok til nesten alt vannet er fordampet. Rør med jevne mellomrom. Når vannet begynner å fordampe, vil sukkeret legge seg som et hvitt belegg rundt mandlene