Nøttebunn
- 150.00 g mandler
- 100.00 g melis
- 4.00 stk romtempererte eggehviter
- 50.00 g sukker
Eggekrem
- 100.00 g usaltet smør
- 1.00 stk vaniljestang
- 4.00 stk eggeplommer
- 1.00 ts maisenna
- 100.00 g sukker
- 1.00 dl fløte
- saften fra 2 sitronbåter
- skallet fra 1/2 sitron
Karamelliserte nøtter
- 50.00 g pekannøtter
- 15.00 g sukker
- 0.50 dl vann
- 0.50 ss smør
- én klype flaksalt
Montering
- 100.00 g bringebær
- 30.00 g mørk sjokolade
Suksessterte er en av Fridtjof Nilsens toppfavoritter fra Kakekrigen - enkel og grei å lage mener han.
Slik gjør du
- Sett ovnen på 180 grader. Trekk bunnen av en 20 cm stor springform med bakepapir og smør kantene.
- Kjør mandler og melis til mel i en foodprosessor.
- Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin på medium høy hastighet til de skummer hvitt. Tilsett halvparten av sukkeret, og når det har pisket seg inn, har du i resten av sukkeret litt etter litt til du har en kremaktig, fast marengs.
- Vend nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott og hell røra i formen.
- Stek den i 30 minutter før du lar den avkjøle seg i formen på kjøkkenbenken.
Eggekrem
- Del smøret i terninger og sett det i kjøleskapet.
- Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha dem i en gryte med eggeplommer og maisenna. Visp det til en jevn røre.
- Ha sukker, fløte, sitronsaft, sitronskall og belgen fra vaniljestangen i gryta, og gi det et oppkok på medium varme under konstant omrøring. La blandingen koke i minst ett minutt mens du hele tiden rører.
- Trekk gryta av plata og pisk inn smørterningene litt etter litt. Når alt har smeltet, siler du kremen over i en bolle som du dekker med plastfolie og setter i kjøleskapet.
- Pass på at folien ligger helt nedpå kremen sånn at det ikke blir snerk.
Karamelliserte nøtter
- Ha nøtter, sukker og vann i en stekepanne på høy varme, og kok til vannet er fordampet. Rør av og til.
- Når vannet er nesten borte, vil sukkeret ligge som et hvitt lag rundt nøttene. Rør hele tiden mens sukkeret smelter til karamell.
- Når karamellen er gyllen i fargen, trekker du panna av plata og rører inn smøret.
- Når alt er godt blandet, heller du nøttene på et bakepapir og fordeler dem utover så de ikke stivner i en stor klump.
- Dryss salt over og la det avkjøles.
Montering
- Ta den avkjølte nøttebunnen ut av formen og legg den på et kakefat.
- Dekk toppen av nøttebunnen med eggekrem.
- Grovhakk pekannøttene og pynt med nøtter, bringebær og revet sjokolade.