Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dessert

Semla

Oppskrift på premium fastelavnsboller

-
+

Boller

  • 475 g hvetemel
  • 100 g landhvete (gjerne fullkorn)
  • 80 g sukker
  • 12 g fersk gjær
  • 8 g salt
  • 10 g finhakket kardemomme
  • 75 g egg
  • 155 g vann
  • 155 g melk
  • 150 g smør (romtemperert)

Mandelmasse

  • 120 g mandler (lett ristede)
  • 80 g mandler (uristede)
  • 200 g melis
  • 75 g eggehvite
  • 1 bittermandel (kan unnværes)
  • finrevet skall av sitron
  • en liten klype salt
  • melk

Slik gjør du

  • Ha vann, melk, gjær, sukker, hvetemel, landhvete, salt, kardemomme og egg i en bakebolle – kjør i kjøkkenmaskin med deigkrok eller elt for hånd til glutenutvikling forekommer, rundt 15–20 minutter.
  • For å sjekke om deigen er, klar kan strekke ut en bit deig og se om den er så elastisk at man nesten kan se gjennom den når man løfter den opp mot lyset.
  • Tilsett 150 gram romtemperert smør og kjør til en blank og smidig deig. Dekk bollen og sett i kjøleskapet i fire til 24 timer for sakte heving.
  • Ta ut av kjøleskapet og del deigen i 85 gram store biter – rull til fine runde boller. Dekk med et håndkle og la heve på kjøkkenbenken i minst to timer, til de er dobbelt så store.
  • Forvarm ovnen til 220 grader. Bak i 10–12 minutter til bollene er gylne.
  • Montering: Del bollen i to, legg på mandelmassen (se oppskrift) på bunnen, ha på krem (kun vispet) over og sett på lokket.

Mandelmasse

  • Kjør mandlene i blender til disse danner en fin masse.
  • Tilsett resten av ingrediensene og bland godt.
  • Spe ut med et par spiseskjeer melk til man oppnår rett konsistens – den skal ikke være for tørr eller renne av bollen.