Eggs benedict
- 8.00 posjerte egg
- 4.00 engelske muffins
- 4.00 skiver skinke, ev. 8 strimler stekt bacon
- hollandaisesaus
- gressløk
Engelske muffins
- 4.00 dl melk
- 100.00 g margarin
- 1.00 pose tørrgjær
- 700.00 g hvetemel
- 1.00 ts sukker
- 1.00 klype salt
- smør eller margarin til steking
Hollandaise
- 2.00 eggeplommer
- 2.50 dl klarnet smør
- 1.00 skvis sitron
- Tabasco
- salt
Eggs benedict – posjerte egg servert på pannestekte «english muffins» med hollandaise-saus er en oppskrift som krever en del forarbeid. Muffinsene som blir til overs kan godt fryses – da blir det enklere neste gang.
Engelske muffins
Smelt smøret og varm melken til 37 grader.
Bland melk og smør.
Rør inn gjær, salt og sukker.
Ha i 600 g mel og elt til deigen er glatt og elastisk. Hvis den er for klissete, ha i litt mer mel. Deigen skal være myk, men ikke utflytende.
La heve til den er doblet i størrelse eller i kjøleskap over natten.
Del deigen i 16 emner og trill til flate boller.
Legg dem på et brett som er drysset med mel eller polenta og la heve til de er doblet i størrelse igjen.
Stek noen minutter i panne eller på steketakke på middels varme til de er gyldne på hver side og gjennomstekte.
Hollandaise
Med hollandaise er metode viktigere enn ingredienser. Pass på at smøret ikke er for varmt eller at sausen får bli så varm at egget koagulerer og sausen sprekker.
Pisk eggeplommene i en skål over et vannbad inntil de er tykke og lysere i fargen. Hell sakte smøret imens du pisker. Smak til med sitron, salt og eventuelt tabasco.
Posjerte egg
Du kan godt posjere flere egg samtidig hvis gryten er stor nok, men legg i ett og ett om gangen og hold orden på hvilket som kom først nedi.
Kok opp en romslig kjele med vann og tilsett 1 ss eddik og ½ ss salt per liter.
Skru ned vannet så det barer simrer.
Knekk et egg forsiktig i en liten skål, og hell egget forsiktig nedi gryten. Ideelt sett skal du lage en malstrøm i vannet ved å røre heftig i gryten og slippe egget nedi malstrømmen for å få fin fasong, men på Nighthawk Diner legger kokkene bare eggene forsiktig nedi. Blir det løse eggehvite«tråder» kan disse klippes av med saks før servering.
La hvert egg simre i cirka tre minutter for fast hvite og rennende plomme.
Fisk opp de ferdige eggene med hullsleiv.