Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Helt vilt

Vill salat med vinaigrette av Gaute Vindegg

Kokk og sanker Gaute Vindegg gir deg oppskriften på mat du kan plukke i naturen. Denne uken: Salat

Kokk og sanker Gaute Vindegg gir deg oppskriften på mat du kan plukke i naturen. Denne uken: Salat

-
+

Vill salat med vinaigrette

  • Skogstjerneblom (litt større blader med hvit prikkete blomst)
  • Engsyre (grønne blader)
  • Engkarse (lyst lilla blomster)
  • Gauksyre (ser litt ut som en trekløver)

Vinaigrette

  • 1 ts honning
  • 1 ts sennep
  • 0.5 sitron; saften
  • 2 dl nøytral olje

Salaten

  • Plukk på samme måte som du ville gjort når du beregner salat i butikken. Hvis du skal servere en massiv porsjon entrecôte, trenger du masse salat. Skal det bare være tilbehør, kan du selvfølgelig lage litt mindre.
  • I skogen kan du plukke mye gauksyre, den er massivt utbredt. Men hvis du bare finner litt engsyre, så gir den fremdeles god smak. Du må ikke bruke masse tid på å lete etter spesifikke ting, det finnes en lang liste med planter som er gode å bruke i salat.
  • For mer inspirasjon, se Sopp- og Nyttevekstforbundets nettsted Sankenorge.no, en (gratis) oversikt over planter og hvor de er å finne.

Vinaigrette

  • Bland honning, sitron og sennep.
  • Visp gradvis inn 2 dl nøytral olje.
  • Er det mye bitre blader, kan du vurdere å ha i ekstra honning. Tilpass mengde og styrke etter plantene du velger.