Italiensk Sjokolade Gelato
- 1 dl kakaopulver
- 2 dl sukker
- 1.5 ss maisenna
- 0.5 ts salt
- 100 g mørk sjokolade
- 1 dl varm kaffe
- 6 dl helmelk
- 3 ss glukosesirup
Villferskensorbet
- 1 kg fersken
- 2 dl sukker
- 1 dl vann
- 1 dl glukosesirup
- 0.5 ts salt
Pina colada-sorbet
- 1 stk moden ananas
- 2 dl sukker (til sirup)
- 2 ss sukker (til karamellisering)
- 1 dl vann
- 1 boks kokossaft (eller fersk)
- 1 boks kokosmelk/krem (18-20 prosent fett)
- 1 dl glukosesirup
- 0.5 saft av lime
- 0.5 ts salt
Sitronsorbet
- 5 stk store sitroner
- 1 ss finhakket zest av sitron
- 2 dl sukker
- 3 dl vann
- 2 dl glukosesirup
- 0.5 ts salt
- 1 ss vodka, gin eller sitruslikør (kan sløyfes)
Sorbet på pakistansk mango
- 1 kg pakistansk mango (eller 3 stk)
- 1 stk fersk ingefær, ca 2 cm terning
- 0.5 saften av lime
- 2 dl sukker
- 1 dl vann
- 4 ss glukosesirup
- 0.5 ts salt
Bringebær- og granateplesorbet
- 200 g bringebær (gjerne frosne)
- 1 stk granateple
- 2 dl sukker
- 1 dl vann
- 1 dl glukosesirup
- 0.5 ts salt
Lime- og eplesorbet med mynte
- 6 stk lime
- 2 dl sukker
- 1 dl vann
- 2 stk grønne syrlige epler
- 2 ss mynteblader
- 0.5 ts salt
- 1 dl glukosesirup
1 porsjon gir én til halvannen liter sorbet.
Italiensk sjokolade gelato:
- På grensen til en sorbet, men med litt fett fra melk og sjokolade. Dyp og rik smak.
- Sikt sukker, kakaopulver, maisenna og salt sammen.
- Smelt sjokoladen i kaffen og tilsett det tørre sammen med melk og sirup. Visp godt sammen, avkjøl og kjør i iskremmaskin.
Villferskensorbet:
- Vi kan diskutere hvor «ville» de er, men vi snakker om de flate, søte og saftige med hvitt fruktkjøtt som er i handelen nå. Blir en elegant, smidig og smukt rosa sorbet.
- Del ferskener og ta ut steinene. Kjør til puré med skinn og alt. Press pureen gjennom en sikt.
- Kok sirup av sukker og vann, avkjøl og bland inn i pureen sammen med glukosesirup. Kjør i maskin.
Pina colada-sorbet
- Ananas og kokos er en fin smakskombinasjon og en sydendrink-klassiker. For voksne: sleng en skvett brun rom i fryseren og hell over et par centiliter for å fullføre strandbar-følelsen.
- Kok sirup av sukker og vann. Skrell ananas og del den i skiver.
- Karamelliser skivene med sukker i nonstick-panne, spar eventuelt et par for å skjære i små terninger og gi isen litt struktur.
- Kjør ananas til puré med kokossaft og press gjennom en sikt. Bland alt, avkjøl og kjør i maskin.
Sitronsorbet:
- Klassikeren. Uendelig forfriskende. Her må man til med mer søtstoff enn man tror. Server gjerne med en skvett iskald vodka; det kalles «Coupe Colonel».
- Kok sirup av sukker og vann og avkjøl. Riv skall av en sitron (omtrent) og press saften av alle.
- Bland alt sammen og avkjøl. Kjør i maskin.
Sorbet på pakistansk mango:
- Det er sesong for mango fra Pakistan nå. De er en stor smaksopplevelse, også i sorbet. Lime og ingefær gir den litt ekstra attityde.
- Kok sirup av sukker og vann. Skrell mango og skjær ut steinen.
- Ha fruktkjøttet i en blender sammen med grovhakket ingefær og de andre ingrediensene og kjør til puré.
- Press gjennom en sikt. Avkjøl og kjør i iskremmaskin.
Bringebær- og granateplesorbet:
- En liten nordisk/orientalsk smakseksplosjon.
- Kok sirup og avkjøl. Del opp granateplet og ha de røde kjernene i en blender sammen med bringebær og siruper.
- Kjør blandingen og press gjennom en sikt. Avkjøl og kjør i iskremmaskin.
Lime- og eplesorbet med mynte:
- Friskt og syrlig. Noe man nesten kunne tenke seg å servere til en fisk- eller skalldyrrett.
- Kok sirup og avkjøl. Press saften av limen og riv zest av den ene. Tilsett eple i biter minus kjernehus (skallet kan godt være med).
- Kjør med zest og mynte til puré (tilsett sirup hvis det er for lite væske) og press gjennom en sikt. Bland alt til slutt og frys.