Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Høstmat

Latkes

To retter som tar poteten til nye høyder

-
+

Latkes

  • 450 g melen potet
  • 250 g løk
  • 2 stk egg
  • 60 g mel
  • 1 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 0.5 ts kvernet pepper
  • solsikkeolje eller annen nøytral olje til fritering
  • crème fraîche eller rømme
  • rogn
  • finhakket rødløk
  • eller annen topping

Slik gjør du

  • Skyll og skrubb potetene. Skrell løken og del den i fire. Riv begge deler grovt. Det er enklest å gjøre med en kjøkkenmaskin, men bruk rivjern om det er det du har.
  • Ha blandingen over i et rent kjøkkenhåndkle, og klem så mye væske ut av den du klarer.
  • Bland løk og poteter raskt med egg, mel, salt, bakepulver og pepper.
  • Varm nok olje i en mellomstor dyp panne eller gryte til at oljen er én til to centimeter dyp. Hvis du har, bruk et termometer. Når oljen når 170 grader, er den klar til å fritere. Uten termometer tester du temperaturen ved å ha i litt av røren; oljen er varm nok hvis det freser.
  • Slipp spiseskjestore porsjoner av røren ned i oljen, og bruk en stekespade eller lignende til å presse dem flatere mens de steker. Ikke stek for mange om gangen, da går temperaturen i gryten ned, og det er vanskeligere å ha kontrollen over alle.
  • Når kantene er gylne og sprø etter noen få minutter, vend dem og stek på den andre siden. Løft latkene over til et fat dekket med tørkepapir og fortsett å fritere til alt er stekt.
  • Gå under ingen omstendighet vekk fra en varm frityrgryte, og sørg alltid for å ha et lokk for hånden til å slukke flammer hvis det skulle gå så galt at oljen overoppheter og tar fyr.
  • Hvis du serverer latkene varme, sørg for at de spises umiddelbart etter at rømmen er kommet på dem, ellers smelter den og renner.