Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Høstmat

Rødbetterte

Slik gjør du rødbeter til festmat

-
+

Paideig

  • 50 g lettkokte havregryn
  • 50 g malte mandler (du kan også male hele mandler sammen med havregrynene i kjøkkenmaskinen)
  • 100 g speltmel
  • 0.25 ts salt
  • 150 g kaldt smør i terninger
  • 5 ss iskaldt vann

Fyll

  • 1 ss smør
  • 1 stk rødløk i tynne skiver
  • 2 stk hvitløksfedd
  • noen kvister fersk timian eller oregano
  • 250 g rå rødbeter
  • 200 g beteblader eller spinat
  • 1.5 ss eplesidereddik
  • 3 stk egg
  • 1 stk liten bunt mynte, finhakket
  • 125 g myk hvit geitost
  • 50 g valnøtter
  • 2 ss flytende honning

Paideig

  • Kjør havregrynene og eventuelt hele mandler i kjøkkenmaskinen til du har et grovt mel. Ha i speltmelet, malte mandler og saltet og kjør alt raskt sammen.
  • Ha i smøret og kjør kjøkkenmaskinen til blandingen ser ut som brødsmuler.
  • Ha i vannet litt etter litt til deigen så vidt samler seg. Ta den ut av maskinen og klem den sammen til en ball som du så trykker til en tykk skive mellom to lag bakepapir. La deigen stå i kjøleskap i cirka 30 minutter.
  • Imens lager du fyllet.

Fyll

  • Smelt smøret i en stor stekepanne og stek løken på middels varme til den er myk og søt, cirka ti minutter.
  • Skrell rødbetene og riv dem grovt mens løken steker. Vask bladene eller spinaten og skjær den i strimler.
  • Ha i hvitløken og timian/oregano og stek et par minutter før du har i rødbeter og surrer i et minutt. Ha deretter i de grønne bladene og fortsett å steke i cirka fem minutter til blandingen ikke lenger er så fuktig.
  • Tilsett eddik og smak til med salt og pepper.
  • Varm ovnen til 200 C.
  • Ta paideigen ut av kjøleskapet og kjevle den mellom bakepapirene til den er cirka 0,5 centimeter tykk og stor nok til å dekke bunnen og sidene av en smurt 25 centimeter paiform med løs bunn. Fjern det ene bakepapiret og løft deigen over til paiformen.
  • Blindbak paideigen: Stikk huller i paideigen med gaffel, legg det ene bakepapiret over deigen igjen og fyll formen med ris som vil holde deigen nede. Stek i ti minutter før du fjerner risen og papiret og lar den steke i ytterligere fem minutter.
  • Visp sammen eggene med mynten og smuldre geitosten. Bland egg og halvparten av osten med grønnsakene og hell alt i paiskallet.
  • Topp paien med resten av osten, valnøtter og litt honning. Stek i 30–35 minutter til den er gyllen og fast. Server med en grønn salat.