Salat med bjørnebær, kål og grillet aubergine
- 1.00 stor aubergine
- 4.00 vårløk eller 2 rød løk
- 3.00 ss olivenolje, extra virgin
- 0.50 ts malt kanel
- 0.25 ts malt spisskummen
- 1.00 klype malt cayennepepper
- 0.50 ts salt
- 1.00 håndfull hasselnøtter
Dressing
- 5.00 ss olivenolje, extra virgin
- 0.50 sitron, saften
- 3.00 ss honning, eller mer
- salt og pepper
- 1.00 stor håndfull miksede urter (dill, persille, mynte)
- 4.00 stilker grønnkål, eller lilla kål
- 4.00 stilker bladbete eller tilsvarende mengde spinat
- 2.00 avocado
- 1.00 håndfull sukkererter
- 1.00 boks friske bjørnebær, delt i to
- 3.00 dl kokte svarte linser (kok 1,5 dl tørkede linser i 4,5 dl vann)
Feta stekt i honning
- 1.00 fetaost
- 2.00 ss olivenolje
- 1.00 ss honning
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 200. Kutt aubergine i store terninger, skjær løken i biter og ha i en bolle. Bland olje og krydder, bland med aubergine og løk. Spre utover bakepapir på en stekeplate og grill i 20 minutter, eller til de er myke og gyldne. Tilsett hasselnøtter etter cirka ti minutter.
Dressing
Finhakk urtene og bland alle ingrediensene til dressingen. Juster smaken.
Ta vekk stilkene fra kålen og hakk bladene grovt. Skjær bladbeten fint. Ha i en stor bolle, tilsett to ss av dressingen og «masser» bladene noen minutter. Ha i en stor salatbolle.
Miks linsene med resten av dressingen og hell over. Ha i avocado i terninger og sukkererter i mindre biter. Blant med aubergine, løk og hasselnøtter. Plasser bjørnebærene på toppen.
Feta stekt i honning
Bak feta med olje på et lite ildfast fat med bakepapir, på 200 grader i cirka åtte minutter. Varm honningen, og stryk over osten. Grill med stekeovnens grillfunksjon til overflaten er brun. Bruk en stekespade og ta ut osten forsiktig. Server oppå salaten, eller på en egen tallerken.