Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Indisk hjemme

Indisk hjemme: Potetburger

Der Peppern Gror deler sine beste oppskrifter

-
+

Aloo tikki

  • 4 stk store poteter, kokt, skrellet og grovrevet
  • 2 ss maismel
  • 2 ss fersk koriander, finhakket
  • 1 ss bukkehornkløver (kasuri methi), knust
  • 1 ts chilipulver (justeres etter smak)
  • 1 ts spisskummenfrø (eller ½ ts spisskummenpulver)
  • 1 ts chaat masala
  • salt etter smak
  • olje til steking

Myntechutney

  • 30 g friske mynteblader
  • 15 g friske korianderblader
  • 10 g hvitløk (kan sløyfes)
  • 5 g fersk ingefær
  • 1 stk lime til limesaft
  • 0.5 ts malt
  • spisskummen
  • 1 stk grønn chili (juster mengde etter ønsket styrke)
  • 1 g salt eller mer, etter smak
  • litt vann (om nødvendig)

Tamarindchutney

  • 200 g hel tamarind (uten steiner)
  • 2 kopp vann
  • 1 kopp sukker (juster etter smak)
  • 1 ts salt
  • 1 ts spisskummenfrø (malt)
  • 1 ts chili pulver (juster etter smak)
  • 0.5 ts chaat masala (juster etter smak)

Aloo tikki

  • Ha de kokte og revede potetene i en stor bolle.
  • Tilsett maismel, finhakket fersk koriander, knust bukkehornkløver, chilipulver, spisskummenfrø (eller spisskummenpulver), chaat masala og salt. Smak på blandingen og juster eventuelt krydder og saltmengde.
  • Bland alt godt sammen til en jevn deig. Hvis deigen er for klissete, tilsett litt mer maismel for å få riktig konsistens.
  • Del potetblandingen i fire like store deler.
  • Form hver del til en liten ball og trykk den forsiktig flat til en cirka halvannen centimeter tykk, rund kake.
  • Varm olje i en stekepanne på middels varme. Det skal være nok olje til å steke tikkiene i et grunt lag.
  • Når oljen er varm, legg tikkiene forsiktig i pannen. Ikke overfyll pannen.
  • Stek til de er gyllenbrune og sprø på den ene siden før du snur dem forsiktig og steker ferdig på den andre siden. Vær tålmodig, skru heller ned varmen enn opp for å få tikkiene gjennomstekt.
  • Legg de ferdigstekte tikkiene på en tallerken med kjøkkenpapir for å fjerne overflødig olje.
  • Server aloo tikkiene varme med mynte-koriander-chutney, tamarind-chutney eller ketchup.
  • Topp gjerne også med yoghurt, chutney, hakket løk, korianderblader og sev (sprø snacks).

Tips:

  • For ekstra smak kan du tørriste spisskummenfrøene før du blander dem inn i potetdeigen.
  • Hvis du vil lage en sunnere versjon, kan tikkiene bakes i ovnen eller lages i en airfryer.

Myntechutney

  • Skyll mynte- og korianderblader grundig og fjern stilkene. Skrell ingefæren og hvitløksfeddene.
  • Ha mynte, koriander, hvitløk, ingefær, limejuice, malt spisskummen og chili i en blender eller food processor. Tilsett en klype salt.
  • Blend alle ingrediensene sammen til du får en glatt pasta. Hvis chutneyen er for tykk, kan du tilsette litt vann til ønsket konsistens er oppnådd.
  • Smak til med mer salt eller limejuice hvis nødvendig.
  • Ha chutneyen i en serveringsskål og server umiddelbart. Eller oppbevar den i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil en uke.

Tamarindchutney

  • Legg tamarind i en middels stor bolle og dekk den med varmt vann. La den stå i omtrent 30 minutter til tamarinden er myk.
  • Etter at tamarinden er bløtlagt, bruk hendene eller en skje til å mose tamarinden i vannet og frigjøre massen fra fibrene og frøene.
  • Sil blandingen gjennom en fin sil eller et osteklede for å fjerne eventuelle faste stoffer. Samle tamarindpastaen i en bolle.
  • Tilsett sukker, salt, spisskummen, chili pulver og chaat masala.
  • Juster krydder og sukker etter smak.