Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Italiensk bakst

Arancini – friterte risboller med fyll

Italiensk bakst: gatemat fra Sicilia
Dag Tjerslands oppskrift på arancini - friterte risboller med fyll

Dag Tjerslands oppskrift på arancini - friterte risboller med fyll

-
+

Friterte risboller med fyll

  • 300.00 g carnaroliris eller arborioris
  • 9.00 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
  • 0.50 ss safran
  • 4.00 ss hvitvin som safranen kokes ut i
  • 40.00 g smør
  • 2.00 ss olivenolje
  • 25.00 g pecorino
  • 25.00 g parmesan
  • 2.00 eggeplommer

Fyll

  • 50.00 g løk
  • 40.00 g gulrot
  • 40.00 g stangselleri
  • 50.00 g fennikel
  • 500.00 g renset kyllingkjøtt
  • 0.50 dl hvitvin
  • tørket chili etter smak
  • 250.00 g grønne erter
  • 15.00 g basilikum
  • olivenolje
  • salt
  • 50.00 g talleggio-ost

Til panering

  • Hvetemel
  • Brødkrum (eller tørt brød, finmalt)
  • 4.00 eggehviter

Slik gjør du

(Nok til 20-30 stk.)

Ris

  • Kok opp kraften, tilsett ris og safran. Kok det til risen er godt inntrukket og mør, cirka 20 minutter. Spe eventuelt med mer vann.
  • Rør sakte inn pecorino, parmesan, olivenolje og smør, avkjøl risen litt og rør inn eggeplommene.
  • Smak til med salt, avkjøl risen helt.
  • Rull risen til små boller, tre–fire centimeter i diameter.

Fyll

  • Ha litt olivenolje i en passende kasserolle, varm opp oljen og tilsett løk, gulrot, stangselleri og fennikel. Fres det til det er mørt over svak varme.
  • Tilsett finhakket kylling, deretter hvitvin, salt og chili. La surre på svak varme i cirka 15–20 minutter.
  • Ha i de ferske ertene og rør rundt.
  • Trekk kjelen til side og tilsett basilikum. Avkjøl.
  • Lag ett lite hull i risbollene og fyll den med farsen.
  • Kutt tallegio-ost i små terninger og putt dem inn i midten av fyllet i risbollen. Rull dem videre til hullet tettes.
  • Vend dem så i mel, så i eggehvite så i brødkrum.
  • Friter dem i olje til de er godt gyllenbrune.