Mørdeig
- 350.00 g hvetemel
- 0.50 ts salt
- 175.00 g kaldt usaltet smør, skåret i terninger
- 110.00 g melis
- 3.00 stk eggeplommer
- finrevet skall av 1 økologisk sitron
Fyll
- finrevet skall og saft av 7-8 økologiske sitroner
- 6.00 stk hele egg
- 9.00 stk eggeplommer
- 320.00 g usaltet smør, kaldt og skåret i terninger
Mørdeig
- Lag deigen i en eltemaskin eller for hånd.
- La den hvile på kjøl til den blir fast og kald.
Fyll
- Varm stekeovnen til 165 grader.
- Ta ut deigen fra kjøl etter en time, riv den på den groveste siden av et rivjern over en terteform eller en paiform. Press den ut i ett tynt og jevnt lag i bunnen og opp langs kantene i terte/paiformen.
- Stek bunnen gyllenbrun. Det kan lønne seg å ha aluminiumfolie over med tørkede linser eller erter, slik at bunnen blir jevn og fin og holder posisjon i formen.
- Lag fyllet mens du steker bunnen.
- Ha i alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele på svært lav varme.
- Visp inn eggene til sukkeret har løst seg opp.
- Tilsett halvparten av smøret og fortsett å vispe til blandingen blir tykk, skru eventuelt opp varmen, la massen koagulere (slik at eggene stivner som i en vaniljekrem) og ha smeten direkte over i en bolle som står i kaldt isvann for direkte nedkjøling. Før den er kald heller du den over i en form med nystekt bunn. Skru opp ovnen til 220 grader.
- Stek terten i ovnen i fem minutter til den begynner å få brune flekker på overflaten.
- Sitronterten kan karamelliseres som en crème brûlée om man ønsker å variere. Strø da over brunt rørsukker i et tynt lag og brenn av med skibrenner. Til fest gjør det seg også bra å toppe den med italiensk marengs. Man kan også toppe den med forskjellige bær.