Bland, hvetemel, salt, sukker og tørrgjær godt i en kjøkkenmaskin. Tilsett temperert vann (37 C) og olivenolje.
Ønsker man å elte deigen for hånd på kjøkkenbenken, så start med det tørre og rør gradvis inn vann og olje fra midten av en melhaug.
Ønsker man å bruke surdeig, så blander man alt det tørre – bortsett fra tørrgjær – med vann og elter det en stund, og erstatter samme mengde deig med surdeig, altså cirka 160 g. Elt deigen godt i maskin eller for hånd, gjerne 20 minutter i rolig tempo.
Pizzasaus
Varm olivenoljen i en passende stekepanne. Hakk løken, ha den i pannen og la den surre til den er blank og mør. Skrell og finhakk hvitløken. Tilsett og la det surre en liten stund til. Hakk ansjosen og eventuelt hele tomater i biter og tilsett i stekepannen. La dette koke helt i stykker.
Når det er en jevn masse tilsettes tørket peperoncini og tørket eller fersk oregano og lar dette trekke litt. Start forsiktig med den tørkede peperoncinien – den er veldig sterk. Man kan heller ha i litt til mot slutten om man ønsker den mer spicy. Smak til.
Pizzasaus og topping
Kjevl ut pizzadeigen i rektangulær form. Ha den i en langpanne og tilpass deigen godt med fingrene, slik at den når ut i alle kanter. Trekk over plastfolie og la heve til det dobbelte på et lunt sted.
Fjern plastfolien og smør deigen inn med olje, gjerne med pensel først. Hell over resterende olje. La deigen så heve ti minutter til uten folie på det samme lune stedet. Press ned små biter med nduja (ev. salami) i deigen. Ha fire–fem centimeter avstand mellom hver bit.
Smak til med salt og avkjøl sausen helt. Sausen kan lages på forhånd i mengder på flaske og har mange bruksområder, men kan også lages dagen før. Smør sausen tynt på toppen av deigen som har hevet med olivenolje. Legg på osten og stek pizzaen på 200–210 grader.
La pizzaen hvile og ha på en ny runde med tomatsaus. Legg brødkrum oppå sausen for at den skal sette seg. Varm opp på nytt, på middels sterk varme.