Du kan lage denne oppskriften med kylling eller kalv. Du kan selvfølgelig også lage flere små schnitzler, men det gir en helt ektefølt og barnlig glede å bære ut et fat med en kjempestor schnitzel.
Slik gjør du
- Tørk godt av ytrefileten, og fjern eventuelle slintrer og fett med en skarp kniv.
- Skjær fileten på langsiden slik at du får to like tykke deler, som å bla opp i midten av en bok, men pass på at den henger godt sammen i bindingen.
- Legg fileten på et bakeark, brett den ut slik du ville åpnet en bok, og legg et nytt bakeark på toppen. Finn frem en kjøtthammer i tre eller metall, en tom vinflaske eller annet passende verktøy. Nå er det bare å hamre løs: rolig, men bestemt. Du ønsker deg en jevn tykkelse på rundt fem millimeter. Vær litt ekstra forsiktig rundt området der de to sidene i fileten møtes.
- Pakk den nå flathamrede fileten i plastfolie, og finn frem en tallerken med diameter på rundt 20 centimeter. Legg den plastfoliepakkede ytrefileten på tallerkenen, og trykk den ut med hendene, slik at den former seg etter tallerkenens sirkel. Sett kaldt i kjøleskap frem til bruk.
- Finn frem tre tallerkener. På den ene har du blandet hvetemel, salt, pepper og cayennepepper, i den andre har du to sammenvispede egg, og i den tredje har du brødsmuler, panko eller strøbrød.
- Finn frem en liten stekepanne, del sitronen i to på midten, og sett den ene halvdelen med snittsiden ned i den tørre og varme stekepannen. Stek i fire–fem minutter, til snittflaten har fått en fin, grillet farge, og sitronen er myk.
- Pakk fileten ut av plastfolie, og vend den godt i mel- og krydderblandingen. Pass på at det kommer inn i alle kriker og kroker. Vend fileten den i eggeblandingen og til slutt i panko-, strøbrød eller brødblandingen. La den ligge på en ren tallerken mens du varmer opp en stekepanne med nøytral olje, på medium varme.
- Ha fileten forsiktig over i pannen, og stek i fire minutter på hver side. Ha i en raus spiseskje smør etter tre minutter.
- Smelt det resterende smøret i en liten kjele.
- Hvis du ikke slenger schnitzelen rett på fatet, la den hvile på et kjøkkenpapir, eller en liten rist, slik at den holder seg sprø.
- Legg schnitzelen over på et stort serveringsfat. Topp med ansjosfiletene, og server med den grillede sitronen, det smeltede smøret og potet- og kaperssalat.