Fattigmannssøsters – saltbakte blåskjell
- 200 g romtemperert smør
- 1 stk sjalottløk
- 1 stk økologisk sitron
- 2 stk hvitløksfedd
- to never flatbladet persille
- 1 kg eller 1 nett blåskjell, plukk gjerne ut et nett med litt store skjell
- 2 dl hvithvin
- rundt 1 liter grovt havsalt til steking og servering
- 1 stk pakke fersk gjær
Slik gjør du
- Finhakk sjalottløk. Skrell og del hvitløk i to, og grovhakk bladpersillen. Ha alt over i en foodprosessor sammen med smøret, og kjør til et grønt og jevnt urtesmør. Ha over i en egnet beholder. Smøret holder seg fint en ukes tid i kjøleskap.
- Sett ovnen på 200 grader, og finn frem et stekebrett eller en form. Fyll den med grovt havsalt.
- Skyll og rens blåskjellene, og fjern eventuelle skadde og åpne skjell. I en bred kjele med lokk, ha i hvitvin og de rensede blåskjellene. Damp på høy varme til skjellene åpner seg. Skru av varmen.
- Plukk av det ene av de to skjellene på hvert blåskjell, og legg det gjenværende skjellet med innmat på grovsaltet i formen, slik at det ligger stødig.
- Når du er ferdig med å plukke skjellene, sjekk at alle har hvitvin i seg, gå eventuelt over blåskjellene med hvitvinskraften fra kjelen, slik at innmaten svømmer godt i hvitvin. Med en skje, legg en god klatt persillesmør på hvert skjell, og sett formen på rist nummer to ovenfra.
- Stek skjellene i seks–åtte minutter, til smøret er smeltet og gyllent. Ta skjellene ut av ovnen, og topp dem godt med revet sitronskall.
- Legg skjellene på et pent serveringsfat med havsalt, og server dem sammen med sitronbåter og et glass bobler.