Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Joannes gjestebud

Fattigmannssøsters – saltbakte blåskjell

Hyttetur med godsaker i sekken
-
+

Fattigmannssøsters – saltbakte blåskjell

  • 200 g romtemperert smør
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 stk økologisk sitron
  • 2 stk hvitløksfedd
  • to never flatbladet persille
  • 1 kg eller 1 nett blåskjell, plukk gjerne ut et nett med litt store skjell
  • 2 dl hvithvin
  • rundt 1 liter grovt havsalt til steking og servering
  • 1 stk pakke fersk gjær

Slik gjør du

  • Finhakk sjalottløk. Skrell og del hvitløk i to, og grovhakk bladpersillen. Ha alt over i en foodprosessor sammen med smøret, og kjør til et grønt og jevnt urtesmør. Ha over i en egnet beholder. Smøret holder seg fint en ukes tid i kjøleskap.
  • Sett ovnen på 200 grader, og finn frem et stekebrett eller en form. Fyll den med grovt havsalt.
  • Skyll og rens blåskjellene, og fjern eventuelle skadde og åpne skjell. I en bred kjele med lokk, ha i hvitvin og de rensede blåskjellene. Damp på høy varme til skjellene åpner seg. Skru av varmen.
  • Plukk av det ene av de to skjellene på hvert blåskjell, og legg det gjenværende skjellet med innmat på grovsaltet i formen, slik at det ligger stødig.
  • Når du er ferdig med å plukke skjellene, sjekk at alle har hvitvin i seg, gå eventuelt over blåskjellene med hvitvinskraften fra kjelen, slik at innmaten svømmer godt i hvitvin. Med en skje, legg en god klatt persillesmør på hvert skjell, og sett formen på rist nummer to ovenfra.
  • Stek skjellene i seks–åtte minutter, til smøret er smeltet og gyllent. Ta skjellene ut av ovnen, og topp dem godt med revet sitronskall.
  • Legg skjellene på et pent serveringsfat med havsalt, og server dem sammen med sitronbåter og et glass bobler.