Grønn potetsalat med kapers og selleri
- 650 g små til medium store norske poteter – jeg brukte røde
- 2 stk stenger stangselleri
- 1 stk purre, vasket og delt i to på langs, den grønne delen spart til en senere kraft eller suppe
- 1 stk hjertesalat, vasket
- 1 stor neve sukkererter, vasket, streng og ender fjernet
- 3 stilker estragon, eventuelt en håndfull persille eller gressløk
- 1 neve kapers
- 1 neve karse
- 50 g parmesan
- 1 stk hvitløksfedd, finhakket
- 2 ss dijon- eller annen fransk sennep
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 dl olivenolje
- 1 ts pepper
- 0.5 stk sitron, zest og saft til smak
- 1 trefingerklype flaksalt
- havsalt eller finsalt til kokevann
Slik gjør du
- Kok potetene i godt saltet vann, og sjekk dem med en gaffel etter 20 minutter. Når de er ferdige, slå av kokevannet, skru ned platen, og la dem dampe seg tørre på lav varme.
- Skru så av platen når potetene er forholdsvis tørre. Del potetene i to eller fire, avhengig av størrelse, og ha dem tilbake i kjelen.
- Bland sammen olivenolje, eddik, sennep, finhakket hvitløk, flaksalt og pepper. Rist opp i et glass, og hell over de varme potetene i kasserollen.
- Fjern stilken fra estragon, grovhakk bladene, og vend inn. Finhakk og vend inn kapers.
- Skjær stangsellerien i tynne, skrå skiver. Plukk bladene av hjertesalaten og skjær dem i tynne strimler. Skjær purren i fyrstikktykke strimler. Del sukkerertene i to på langs. Ha det hele over i en bolle.
- Når potetene har kommet ned i temperatur og trukket til seg vinaigretten, bland dem inn i salaten. Smak til med juice og zest fra den halve sitronen, litt ekstra olivenolje og revet parmesan.
- Anrett salaten på et hyggelig serveringsfat, og topp med karse eller andre spirer.