Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Joannes gjestebud

Krabbesalat med vintersalat og meksikansk machasaus

Alt kan ikke være komplisert når du skal ha gjester
-
+

Salsa Macha

  • 3 stk store, tørkede ancho chili
  • 2 stk små, tørkede arbol chili
  • 1 stk guajillo chili, tørket
  • 2 stk hvitløksfedd, i tynne skiver
  • 2 ss hvite sesamfrø
  • 2 ss finhakkede peanøtter
  • 1 ss ristede solsikkefrø
  • 2 ss ristede pinjekjerner
  • 1 ss eplesidereddik
  • 1.5 dl olivenolje
  • 1 ts korianderfrø, lett knust i en morter, eller med en kniv
  • 0.5 ts oregano eller tørket bergmynte
  • en trefingerklype flaksalt

Rouille

  • 1 stk tykk skive loff, skorpe fjernet
  • 1 stk stort hvitløksfedd, finhakket
  • 1 knivspiss cayennepepper, eventuelt en blanding av røkt paprika- og chilipulver
  • 0.5 stk rød spisspaprika, bakt i ovn og skall og frø fjernet (Her er du velkommen til å jukse med grillet paprika fra glass.)
  • en tofingerklype safran
  • olje, cirka 2,5-3 dl. Jeg bruker en blanding av nøytral solsikke- og en god olivenolje
  • 1 stk egg
  • 1 stk eggeplomme
  • sitron
  • 1 ss sherry-, hvitvin- eller rødvinseddik
  • 1 ts sennep, dijon eller annen fransk
  • salt og pepper til smak

Krabbesalat

  • 5 stk lubne krabbeklør, ett skjell med krabbekjøtt eller helst en kombinasjon
  • 1 stk endivie
  • 0.5 stk fennikel, og fennikeltoppene
  • 1 stk treviso, rød endivie, radicchio eller annen bitter vintersalat
  • 1 stk grapefrukt
  • 1 stk blodappelsin
  • sitron
  • olivenolje
  • salt, en trefingerklype

Salsa Macha

Du kan variere chiliene, men jeg vil i hvert fall anbefale å få tak i arbol og ancho. Suppler eventuelt med litt chiliflak. Du kan variere nøttene og frøene i denne salsaen etter hva du har i skapet. Det samme gjelder krydder. Jeg liker godt å tilsette en teskje spisskummen om den skal serveres til kjøttretter, og skåldede mandler om den skal til fisk. Denne salsaen er også helt prima til speilegg.

  • Finn frem chiliene, fjern stilkene og frøene. Finhakk chiliene, og sett dem til side. Vask deg godt på hendene.
  • Ha halvparten av oljen i en panne, og varm opp. Ha i sesamfrø, peanøtter og hvitløken, og stek på medium høy varme til hvitløken og er gyllen, det bør ta rundt tre minutter.
  • Fjern pannen fra varmen, og rør inn chiliene, solsikkefrø og pinjekjerner, spe med resterende olje til ønsket konsistens.
  • La blandingen stå i ti minutter, og ha i eplesidereddik, korianderfrø, salt og oregano/bergmynte. Jeg liker å pulse den noen få ganger i en foodprosessor til salsaen samler seg, men vær forsiktig med å kjøre den for hardt. Den skal fortsatt ha tydelige biter av frø og nøtter. Har du ikke en foodprosessor er en morter et fint verktøy, jobb da i to–tre runder.
  • Oppbevar på et rent glass i kjøleskapet i opptil en måned.

Rouille

  • Riv skorpefri loff i små biter, og ha over i en høy og smal beholder. Tilsett safran og en god skvis med sitron, og la stå i noen minutter.
  • Ha i hvitløk, egg, eddik, og sennep. Med stavmikseren i beholderen, fyll opp med olje, og før stavmikseren sakte oppover beholderen, slik at oljen emulgerer med blandingen.
  • Ha i paprika og kjør rouillen jevn. Smak til med salt, eventuelt mer sitron, og pepper.
  • Hvis du ikke har god, fersk olivenolje, bruk bare nøytral solsikke- eller rapsolje. En rouille som smaker emment av harsk oliven, er fryktelig trist.
  • Du kan bruke et glutenfritt, lyst brød i denne oppskriften. Du kan også, om du har det travelt, eller er nervøs for å skille en majones med safran i, bruke hjemmelaget eller kjøpt (Hellmans) majones. Kjør da paprika, brød, sitron, hvitløk og safran jevnt med stavmikser, eller i en foodprossesor, og ha i tre dl majones. Smak til med salt, pepper, eddik og eventuelt sennep.

Krabbesalat

Får du ikke tak i bitre salattyper, kan du supplere eller bytte med hjertesalat, rå squash i tynne skiver, agurk og sjalottløk

  • Bank og rens krabbeklør og ha krabbekjøttet over i et dørslag eller melsikt, og sett det over en bolle. La kjøttet renne av seg vannet i kjøleskapet mens du forbereder sitrus og salat.
  • Fileter en halv grapefrukt og en halv blodappelsin. Del filetene i to. Sett til side.
  • I en salatbolle blandes noen gode dråper olivenolje, en liten skvis sitron og en liten skvis blodappelsin.
  • Finn frem og vask fennikel og salat. Skjær fennikel tynt med en skarp kniv, ha over i salatbollen, sammen med fennikeltopper. Del opp salatene, hvis bladene er store, skjær eller riv dem med hendene. Ha over i bollen, bland godt og smak til med salt.
  • Skje for skje, i en egen bolle, bland krabbekjøtt og rouille til du synes den har fin konsistens. Hold av litt kjøtt. Bruker du en blanding av klo- og skallkjøtt, spar det pene klokjøttet. Smak til med sitron og salt.
  • Finn frem et stort fat. Anrett krabbe- og rouilleblandingen i en fin sirkel på fatet. Topp med resten av krabbekjøttet, salaten og sitrusfiletene. Avslutt med noen skjeer salsa macha, spre dem fint utover fatet.
  • Server med én gang.