Fisk
- 2.00 ørret a 700–900 g (røye og laks er også fine til dette)
- 1.00 kvast estragon
- 1.00 kvast persille
- 1.00 kvast dill
- 0.50 sitron eller 1 lime
- salt
- 1.00 ss smør
Sandefjordsmør
- 250.00 g smør i terninger
- 1.00 dl fløte
- 1.00 sitron
- 1.00 stor kvast persille
- 1.00 ss lakserogn
- 2.00 ss lodderogn eller rognkjeksrogn
Dampede grønnsaker
- 2.00 gulrøtter i tynne strimler
- 2.00 stangselleri i skiver
- 1.00 fennikel i båter
- 0.50 blomkål i buketter
- 4.00 sjalottløk i 5 mm skiver
- 1.00 ss smør
- salt og pepper
Slik gjør du
Rens fisken, kutt av finner. Legg på bakepapir/aluminiumsfolie, krydre med salt inni og på utsiden. Lag snitt i kjøttet på hver side og dytt ned urter. Legg urter og sitron/limeskiver i buken. Ha på smør eller god olivenolje og pakk inn.
Bak på 120 grader i cirka 15 minutter. Åpne pakken og stikk en kniv ned i ett av snittene for å se om den er klar, den skal ikke være tørr og hvit, men saftig og akkurat slippe benet. Fisk på to–tre kilo sjekkes etter 25–30 min.
Sandefjordsmør
Kok opp fløte og reduser den til 1/2 dl. Trekk av varmen og visp inn smøret, litt etter litt. Reguler varmen slik at den ikke blir kald, men den må ikke koke, da sprekker den. Tilsett saften av sitronen og finhakket persille. Rør inn rogn ved servering.
Dampede grønnsaker
Bruk wok/stor kjele. Ha smør i kjelen sammen med gulrot, løk og fennikel og én dl vann. La dampe under lokk i fem minutter. Ha i de grønnsakene, damp i tre minutter med høy varme. Grønnsakene skal ha en liten fast, men ikke rå kjerne. Når mesteparten av vannet er borte, sitter all smaken og vitaminene igjen i grønnsakene. Smak til med salt og pepper.