Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Juleand

Prøv Christofer Bengtsson sin oppskrift på klassisk dansk juleand

Prøv Christofer Bengtsson sin oppskrift på klassisk dansk juleand

-
+

Ingredienser

  • 1.00 hel and
  • andefett
  • en halv bunt timian
  • 10.00 hele svartpepperkorn
  • havsalt

Saus

  • andeskroget oppdelt i mindre stykker.
  • 2.00 banansjalottløk, skrelt og grovkuttet
  • 3.00 fedd hvitløk, skrelt og grovkuttet
  • 6.00 svisker, finkuttet

Rødkål

  • 0.50 l solbærsaft
  • 0.50 l rødvin
  • 4.00 stjerneanis
  • 2.00 laurbærblad
  • 4.00 hele kardemommefrø
  • 5.00 g hel kanel
  • 6.00 g fersk ingefær, kuttet
  • 4.00 nellikspiker

Slik gjør du

Del av bena og skjær ut brystene på anden. Ha havsalt i en form, del andelårene i to, legg dem i formen med salt og ha mer havsalt på dem. Sett kjølig i en time. Vask av saltet og tørk lårene godt. Ha dem i en stekeform, dekk med andefett. Ha i timian, laurbærblad, svartpepper og dekk med aluminiumsfolie.

Sett dem i ovnen på 80 grader i åtte timer, ta dem ut og la dem kjølne. Stek andelårene med skinnsiden ned i panne slik at de får en fin gylden farge.

Rut skinnsiden på brystene, salte og pepre. Legg skinnsiden ned i en kald stekepanne. Sett på varme. Når skinnet er sprøtt, vend andebrystene. Legg dem deretter i et stekefat og sett i ovnen på 60 grader til kjernetemperaturen er 54 grader, ta ut og la hvile i 15 minutter.

Saus

Stek skroget i en panne til det får fin brun farge, ta det ut. Stek løken til den blir karamellisert, ha i hvitløk og legg skroget tilbake i pannen igjen. Fyll på med vann så det dekker. Kok på svak varme i fire timer og sil. Reduser til sauskonsistens. Visp inn sviskene rett før servering, smak til med salt.

Rødkål

Ha alt i en kjele, kok opp og reduser till halvparten. Sil opp i en ny gryte. Ha i 400 g finkuttet rødkål, sett på lokk og kok i cirka 20 minutter. Smak på kålen. Den skal være mør, men ikke ihjelkokt. Smak til med salt.

Server gjerne and og rødkål med karamelliserte poteter og stekt eple.

 

Se viner som passer til:

Fugl i Vindatabasen