Det finnes makroner, og det finnes makroner. Mens franske makroner er en øvelse i nøyaktighet og tålmodighet er disse rustikke makronene fra Amelia Saltsman et ganske kjapt prosjekt. Hun har skrevet boken "Seasonal Jewish Kitchen," og disse makronene dukker strengt tatt opp i midtvinterskapitelet. De er en garantert aromatisk oppkvikker også etter jul, men med den kraftige smaken av både appelsin og mandler fremstår de som vidunderlig julete for de som feirer det.
Slik gjør du
- Ha 50 gram av sukkeret i bollen på en foodprocessor og riv skallet av en appelsin over dette med zester eller microplane så mest mulig av saften og oljen også havner i bollen.
- Kjør blandingen til sukkeret er blekt orange og fuktig.
- Ha i resten av sukkeret sammen med mandlene, og kjør maskinen til nøttene er finmalt og blandingen begynner å pakke seg.
- Skrap blandingen ned fra sidene av bollen og ha i appelsinblomstvann eller en liten dæsj presset appelsinsaft, mandelessens og salt.
- Bland raskt sammen.
- Pisk eggehvitene lett sammen (de skal ikke stivpiskes, bare bli jevne i konsistensen) og hell ned i nøtteblandingen mens motoren går.
- Kjør blandingen til den blir en ganske klissete deig.
- Riv skallet av den siste appelsinen over deigen på samme måte som den første.
- Bland raskt sammen.
- Legg teskjestore klumper av deigen på to bakeplater kledd med bakepapir. Pass på at det er ca 5 cm mellom hver makron; de flyter litt utover.
- Dryss over krydder om du ønsker det, og la makronene stå og tørke i ca 30 minutter mens ovnen blir 150 grader varm.
- Sett begge platene inn samtidig, men bytt plass halvveis i steketiden så de blir jevnt stekt.
- Stek i ca 25 minutter til de såvidt er brune i kantene. Avkjøl på bakepapiret over en rist og løft kakene av papiret når de er blitt helt kalde.