Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Rustikke mandel- og appelsinmakroner

Det er fortsatt tid til et slag til
Oppskrift på makroner med mandler og appelsinskall

Oppskrift på makroner med mandler og appelsinskall

-
+

Rustikke mandel- og appelsinmakroner

  • 200.00 g Sukker
  • 2.00 stk Appelsiner
  • 200.00 g Mandler med skall
  • 1.00 ts Appelsinblomstvann, evt appelsinjuice
  • 0.50 ts Mandelessens
  • 1.00 krm Salt
  • 2.00 stk Store eggehviter
  • 2.00 ss Malt kardemomme, kanel eller garam masala til å strø over

Det finnes makroner, og det finnes makroner. Mens franske makroner er en øvelse i nøyaktighet og tålmodighet er disse rustikke makronene fra Amelia Saltsman et ganske kjapt prosjekt. Hun har skrevet boken "Seasonal Jewish Kitchen," og disse makronene dukker strengt tatt opp i midtvinterskapitelet. De er en garantert aromatisk oppkvikker også etter jul, men med den kraftige smaken av både appelsin og mandler fremstår de som vidunderlig julete for de som feirer det.

Slik gjør du

  • Ha 50 gram av sukkeret i bollen på en foodprocessor og riv skallet av en appelsin over dette med zester eller microplane så mest mulig av saften og oljen også havner i bollen.
  • Kjør blandingen til sukkeret er blekt orange og fuktig.
  • Ha i resten av sukkeret sammen med mandlene, og kjør maskinen til nøttene er finmalt og blandingen begynner å pakke seg.
  • Skrap blandingen ned fra sidene av bollen og ha i appelsinblomstvann eller en liten dæsj presset appelsinsaft, mandelessens og salt.
  • Bland raskt sammen.
  • Pisk eggehvitene lett sammen (de skal ikke stivpiskes, bare bli jevne i konsistensen) og hell ned i nøtteblandingen mens motoren går.
  • Kjør blandingen til den blir en ganske klissete deig.
  • Riv skallet av den siste appelsinen over deigen på samme måte som den første.
  • Bland raskt sammen.
  • Legg teskjestore klumper av deigen på to bakeplater kledd med bakepapir. Pass på at det er ca 5 cm mellom hver makron; de flyter litt utover.
  • Dryss over krydder om du ønsker det, og la makronene stå og tørke i ca 30 minutter mens ovnen blir 150 grader varm.
  • Sett begge platene inn samtidig, men bytt plass halvveis i steketiden så de blir jevnt stekt.
  • Stek i ca 25 minutter til de såvidt er brune i kantene. Avkjøl på bakepapiret over en rist og løft kakene av papiret når de er blitt helt kalde.