Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Pinnekjøtt med kålrabistappe og mandelpoteter

Oppskrift på perfekt pinnekjøtt

Oppskrift på perfekt pinnekjøtt

-
+

Pinnekjøtt

  • 2.00 kg Pinnekjøtt (vekt før utvanning, 500 g per person)

Kålrabistappe

  • 2.00 kg Kålrot (ca 2 stk)
  • 3.00 ss Usaltet smør
  • Litt kokesjy fra kjøttet
  • Revet muskattnøtt
  • Nykvernet salt pepper

Kokte mandelpoteter

  • 1.40 kg Mandelpoteter
  • 1.00 ts Salt
  • 1.00 ss Finhakket persille (eventuelt)

Kjøp godt pinnekjøtt, så gjør resten av middagen nesten seg selv.

Vann ut pinnekjøttet i minst 12 timer før bruk. Er du usikker på hvor salt det er,  så kan vanningen starte 2 dager før for å være på den sikre siden. Det industrielt produserte pinnekjøttet er av erfaring saltere enn det fra mindre produksjoner som man får hos slakteren.

Bruk helst en vid kjele, fremfor en høy og smal kjele.

Legg bjørkepinner eller en rist i bunnen av kjelen. Legg i kjøttstykkene og hell vann til det dekker ca 2 cm over risten / pinnene.

Sett på varmen og kok opp

Skru  ned temperaturen  etter oppkoket og la kjøttet dampe på middels varme under lokk i ca 2,5 – 3 timer.

Sjekk med jevne mellomrom at det ikke koker tørt. Hell eventuelt på mer vann. Kjøttet er ferdig når det slipper / løsner fra benet.

 

Skrell kålrot og kutt den i mindre biter.

Kok bitene i rikelig med vann til kålroten er god og mør.

Sil av vannet og la kålroten dampe av i kjelen til alt vannet har fordampet. 

Bruk en stapper eller en stiv visp for å mose kålroten.

Man kan også bruke stavmixer. 

Ha i 1 dl av kokesjyen fra kjøttet, smør, revet muskatnøtt og nykvernet sort pepper.

Smak til og juster med salt/muskat/pepper etter ønske.

Kok mandelpotetene før servering med salt i vannet.  La de koke forsiktig, med små bobler / vann som syder så de ikke går så lett i stykker.