Søte karvekjeks, ca 20-30 kjeks
- 150.00 g Smør
- 100.00 g Sukker
- 125.00 g Mel
- 10.00 g Karve
- 40.00 g Eggeplomme
- 2.00 g Salt
- 5.00 g Bakepulver
Kvedepuré nok til mange osteaftener
- 500.00 g Kvede
- 250.00 g Sukker
- 6.00 stk Stjerneanis
- 4.00 dl Rødvin eller mer (nok til å dekke frukten)
Karmaelliserte nøtter
- 200.00 g Valnøtter
- 150.00 g Sukker
- Salt
Pisk smør og sukker til det er "hvitt".
Bland mel, karve, salt, bakepulver og eggeplomme i smør- og sukkerblandingen og bland godt.
Rull deigen ut mellom to ark bakepapir til den er 0,5 cm tykk og sett kaldt i 20 minutter.
Var, ovnen til 170 grader.
Bak kjeksen i 12-15 minutter til den begynner å få farge.
Stikk ut kjeks med en rund form mens den fortsatt er varm, eller avkjøl og knekk i større, uregelemessige biter for en mer rustikk følelse.
Skrell og skjær ut kjernehusene av kvedene og skjær frukten i biter.
Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til kveden er mør og gjennomkokt. Det kan ta alt fra 15 minutter til en time. Sjekk med en gaffel.
Sil frukten av og legg væsken tilbake i gryten.
Kok opp væsken og la den koke til den er redusert til en tykk sirup.
Kjør kvedene til puré i en blender og tilsett rødvinssirupen.
Avkjøl og server med Stilton.
Rist nøtter i en tørr panne sammen med et dryss av salt på medium varme i ca 5 minutter.
Ha i sukker og rør godt sammen med nøttene så sukkeret krystalliserer seg rundt nøttene. Dette tar ca 2-5 minutter. Pass på at ingenting brenner seg.
Legg nøttene på et brett med bakepapir og la det avkjøle.