Pain d'epices - fransk krydderbrød
- 2.00 dl Vann
- 200.00 g Honning
- 90.00 g Sukker
- 25.00 g Rom
- 200.00 g Hvetemel
- 5.00 g Kanel
- 1.00 g Salt
- 1.00 g Malt nellik
- 1.00 krm Malt muskattnøtt
- 4.00 g Anispulver. Om du ikke får tak i anispulver kan du støte frøene selv i en morter og sikte av pulveret
- 1.00 ss Pastis (evt) eller mer
- 10.00 g Natron
Franskmennenes pain d'epices - krydderbrød - er en saftig honningkake smakssatt med varme krydder, og en kake som har vært tatt så alvorlig at bakerne av brødet har hatt egne fagforeninger. Historisk ble det bakt på en langtidsfermentert surdeig med honning; i moderne tider har bakepulveret overtatt rollen som hevemiddel. Hvilke krydder pain d'epices inneholder varierer fra region til region og kokk til kokk. Dette får smak av rom, kanel, nellik, muskatt og anis og er en myk kontrast til alle julens kjeks. Det kan spises alene som kake, eller som brød med god ost. Denne mengden er nok til fem små brød i former som er ca 6x14 cm
Ha honning, sukker, vann og rom i en gryte og kok opp.
Avkjøl og putt i kjøleskap så væsken blir helt kald.
Varm ovnen til 165 grader
Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en stor bolle og hell væsken over.
Røren får omtrent samme konsistens som vaffelrøre.
Smør små brødformer godt og hell røren over i disse. Fyll dem maks 2/3 fulle; brødene hever seg ganske mye.
Stek midt i ovnen i 30-40 minutter.
Stikk en tannpirker eller lignende ned i brødene for å se om de er ferdige - hvis den kommer ut tørr, er brødene klare.