Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kålsuppe med tyttebær og timian

– Det er bare å sette strykejernet oppå brødskiven, så snur du skiven etterhvert
Slik lager du kålsuppe med tyttebær og timian

Slik lager du kålsuppe med tyttebær og timian

-
+

Kålsuppe med tyttebær og timian

  • 2 stk spisskål
  • 1 potte fersk timian
  • 2 dl nøytral olje
  • 3 stk sjalottløk
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 5 dl vann
  • 100 g smør
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 skiver rugbrød
  • 1 ss finhakket einebær
  • 10 g sukker
  • 50 g tyttebær
  • salt og pepper
  • smør og olje til steking

Slik gjør du:

  • Kjør timian og 2 dl nøytral olje glatt i en blender, eller bruk en stavmikser. Sil oljen i et klede – eller i et kaffefilter – og sett til side.
  • Vask kålen og skjær hver kål i fire båter. Finhakk sjalottløk. Stek kålen til den nesten er brent i en kjele med olje og smør. Ta to av kålbåtene ut av kjelen, og spar dem til senere.
  • Tilsett finhakket sjalottløk i kjelen sammen med de gjenværende kålbåtene. Hell på hvitvin og la det koke til halvparten av væsken har fordampet. Tilsett 5 dl vann og to laurbærblader. La dette koke på lav temperatur i 45 minutter.
  • Fjern laurbærbladene og kjør suppen glatt i en blender. Sil suppen over i en ny kjele. Bland inn 50 g smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
  • Lag rug-crumble ved å smuldre opp rugbrødet og steke det i smør og olje. Avkjøles på tørkepapir, og hakkes fint med kniv.
  • Finhakk ferske eller tørkede einebær. Rør sammen sukker og tyttebær.
  • Skjær bort roten på de to kålskivene du har spart på, og spre kålen på en stekeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader, i cirka fem minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Anrett suppen i skåler. Fordel stekte kålskiver, tyttebær, rug-crumble og einebær i skålene. Drypp timian-olje over.