Reinsdyrbog
- 1.50 g reinsdyrbog uten ben
- 1.00 l reinsdyrkraft (evt. kalvekraft)
- 3.00 stk gulrot
- 2.00 stk persillerot
- 16.00 stk sjalottløk
- 1.00 stk laurbærblad
- 1.00 kvast rosmarin
- 3.00 kvaster timian
- 3.00 dl rødvin
- salt
Perlebygg risotto med røykt Jarlsberg
- 70.00 g perlebygg eller helt bygg
- 1.00 ss soyaolje
- 3.00 dl kyllingkraft
- 2.00 stk sjalottløk
- 40.00 g kremfløte
- 2.00 ss smør
- 50.00 g revet røykt Jarlsberg
Del reinsdyrbogen i fire like store stykker og gni inn godt med salt og pepper i kjøttet. Kutt så gulrot og persillerot i. Rens sjalottløken. Brun kjøttet i soyaolje i en jerngryte. Løft kjøttet over på en tallerken og ha så over halvparten av rotfruktene og løken, og fres dette gyldent. Tilsett rødvin og kok ned til du har igjen 1 dl veske. Tilsett så kraft, krydderurter, 1/2 ss salt og kjøtt. Gi det et oppkok og la det så stå og trekke til kjøttet er klart, to til tre timer. La grønnsakene koke med i kraften til de er ferdig kokte. Hvis du vil, kan du redusere kraften til en tykkere saus.
Finhakk sjalottløken og fres den blank på middels varme sammen med 1 ss olje. Tilsett bygg og la det frese i oljen mens du rører i ca. to min. Spe så med varm kyllingkraft mens du med jevne mellomrom rører. Prosessen tar ca. 25–30 min. Når bygget er ferdig kokt tilsettes fløte, Jarlsberg og smør, smak til med salt og la det «hvile» en til to minutter. Risottoen skal være som en løs grøt.
Legg risottoen i bunnen av en dyp tallerken. Legg så kjøttet over og fordel rotfruktene rundt og kraft rundt.