Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kjøtt

Fersk kjøtt og suppe med kromme

– En skal være litt raus med smøret. Det skal ikke være knapt
Lær å lage fersk kjøtt og suppe med kromme med Anne Mari Amlien på Toten.

Lær å lage fersk kjøtt og suppe med kromme med Anne Mari Amlien på Toten.

-
+

Slik lager du fersk kjøtt og suppe med kromme

  • 1.50 kg storfekjøtt, gjerne høyrygg eller bibringe
  • 1.00 løk
  • 2.00 gulrøtter
  • 1.00 ss salt

Til suppen

  • 0.50 kåltrot
  • 1.00 sellerirot
  • 4.50 gulrøtter
  • 1.00 purre

Til kromme (melboller)

  • 2.00 egg
  • 2.00 dl h-melk
  • 4.50 dl hvetemel
  • 0.50 ts kardemomme
  • 0.50 ts salt

Til sursøt løksaus

  • 1.00 løk
  • 2.00 ss smør
  • 2.00 ss eddik
  • 1.00 ss sukker
  • 4.00 dl suppekraft
  • En fløteskvett

Suppen:

  • Forvell kjøttet, det vil si kok det opp i mye vann i cirka tre minutter, slå av vannet og fyll på rent kaldt vann så det dekker kjøttet. Ha i salt, løk og gulrøtter og la kjøttet syde i to til tre timer.
  • Sil kraften. Kutt opp kålrot, sellerirot, gulrøtter og purre. Kok grønnsakene passe møre. Smak til med salt og pepper.

Til kromme:

  • Rør sammen tørt og vått til en glatt røre. La den svelle noen minutter før du setter dem med en liten skje oppi den varme suppen.

Til sursøt saus:

  • Finhakk løk, fres i smør og tilsett mel. Spe med kraft fra suppen, cirka 4 dl. Tilsett eddik og sukker. Smak til med salt og pepper, rundes til med en fløteskvett.
  • Kjøttet serveres med sursøt saus, kokte poteter og grønnsaker, for eksempel dampet spisskål.