Grønn curry
- 500 g bog av lam eller geit
- 100 g skrellet ingefær
- 100 g hvitløk
- 1 stk bunt koriander
- 50 g skåldede mandler eller cashewnøtter
- 4 stk grønne chili
- 1 ts spisskum (hel)
- 1 ts gurkemeie (malt)
- 10 stk karriblader
- 3 stk nellikspikre
- 1 stk gul løk (i tynne skiver)
- 1 stk boks kokosmelk
- 2 stk store poteter (skrellet, i terninger)
- 1 stk lime
- nøytral olje
- salt
Slik gjør du
- Del kjøttet i fire–fem centimeter store terninger. Hakk ingefær og hvitløk til en jevn masse, enten i kjøkkenmaskin eller ved å finhakke. Tilsett litt vann hvis behov. Gni en teskje av blandingen inn i kjøttet, dekk til og la stå i en times tid.
- Lag masalaen. Rist spisskum i en varm stekepanne i et par minutter. Mal til pulver i en morter eller lignende. Tilsett koriander, mandler, grønn chili, to ts hvitløk- og ingefærpasta, spisskum, gurkemeie og så lite vann som mulig for å oppnå en jevn masse.
- Varm to–tre ss nøytral olje i en støpejernsgryte eller lignende. Tilsett karriblader og nellikspiker, la det surre til bladene begynner å krølle seg. Tilsett løk og en klype salt, rør godt rundt. Stek på middels til lav varme til de mykner, cirka ti minutter. Ha i kjøttet og la det brune lett.
- Tilsett masala og la den utvikle seg med varmen i tre–fem minutter. Pass på å røre godt rundt så ingenting brenner seg (tilsett eventuelt litt vann).
- Ha i kokosmelk, vann og en real klype salt, så det så vidt dekker kjøttet. Kok opp og reduser varmen til det putrer forsiktig. Tilsett potetene etter 15 minutter. La det småkoke i 45 til 60 minutter, til sausen tykner og kjøttet er relativt mørt.
- Smak til med limesaft og salt.