Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Grønnsakgrateng

Få matretter fungerer bedre når du mangler inspirasjon

-
+

Grønnsakgrateng

  • 2 store håndfuller tilberedte grønnsaker i biter (for eksempel fennikel, gulrot, potet og purreløk)
  • 2 dl béchamelsaus

Béchamelsaus

  • 1 ss smør
  • 1 ss mel
  • 2 dl melk, romtemperert
  • 3 ss parmesan, finrevet

Slik gjør du

  • Lag béchamelsausen først.
  • Smelt smør i en liten kasserolle eller stekepanne på lav varme. Tilsett mel og visp godt i et par minutter. Visp sakte inn litt og litt av melken. Når det begynner å småkoke, skru ned til lavest mulig varme og la sausen putre i 20–25 minutter.
  • Slå av varmen og tilsett to ss parmesan. Rør godt rundt.
  • Smør en liten ildfast form som kan romme grønnsakene, som gjerne får overlappe. Bland grønnsakene inn i béchamelsausen og ha over i formen. Strø over den siste skjeen med parmesan.
  • Bak på 200 grader, til det bobler litt i gratengen og den har fått litt farge.

Oppskrifter fra «An Everlasting Meal: Cooking with Economy and Grace» (Tamar Adler, Scribner).