Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Sellerirotremulade

En eksentrisk bok for dem som trenger noe godt – også når man lager mat alene

-
+

Sellerirotremulade

  • 2.5 stk selleristenger (skivet fint)
  • 300 g sellerirot (skrellet og skåret i fyrstikker)
  • 1 stk knutekål (skrellet og skåret i fyrstikker)
  • 2 stk epler
  • saften av ½ sitron
  • 2 ts dijon-sennep
  • 65 g fersk pepperrot (finrevet)
  • en håndfull brønnkarse
  • en håndfull rucola, salatsennep eller annen spicy salat
  • en liten bunt persille (bare bladene, finhakket)

Majones

  • 2 stk eggeplommer
  • 1 ts eplesidereddik
  • 1 ts dijon-sennep
  • et par dråper Tabasco
  • 200 ml vegetabilsk olje
  • 50 ml olivenolje
  • saften av ½ sitron
  • salt

En oppskrift som så genialt kombinerer ekstravaganse og enkelhet, er Lees vri på sellerirotremulade, en kremhvit klassiker som er å finne på britiske gastropuber. Den er fleksibel, som alt annet i boken, med sellerirot, kålrabi, kålrot, eple, pære, brønnkarse og enhver tenkelig bladgrønnsak og kål som mulige komponenter.

Den smått spicy, kremete salaten er som gjort for høyere smaker som behøver å komme ned på jorden – til røkt fisk som makrell eller laks, blodpudding, kokt skinke, tunge eller sylte – kanskje en saltbakt bete

Slik gjør du

  • Start med majonesen. Visp eggeplommer, eddik, en klype salt, dijon-sennep og et par dråper Tabasco sammen i en skål. Tilsett den vegetabilske oljen dråpe for dråpe mens du visper.
  • Fortsett til majonesen begynner å emulgere og tykne, og tilsett en spiseskje olje om gangen. Hell avslutningsvis i olivenoljen mens du visper. Smak til med sitron og salt.
  • Skrell eplene og skjær i fyrstikker. Bland med litt av sitronsaften etter hvert som du skjærer så eplene ikke bruner.
  • Ha over i en skål og bland sammen med selleri, sellerirot, knutekål, sennep, pepperrot og en stor klype nykvernet pepper. Tilsett halvparten av majonesen, brønnkarse, bladsennep eller rucola og hakket persille.
  • Bland godt og server.
  • Oppskrift hentet fra «Cooking» av Jeremy Lee (Fourth Estate).