et par håndfuller grønne blader med mye smak (rucola, brønnkarse, frisée, sennepskål eller lignende, vasket og tørket)
salt og pepper
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 200 grader.
Skjær av skorpen på brødet. Riv resten i store, grove stykker og gni inn tre ss olivenolje. Stek i ovnen til bitene er gylne og sprø på utsiden, men myke på innsiden. Husk å vende på bitene så de brunes jevnt.
Riv i ujevne, fire–fem centimeter store krutonger og grove smuler. Legg over i en bred salatskål eller på et stort, dypt fat.
Forbered en hel kylling etter egen preferanse og stek i ovnen.
I mellomtiden blander du fire ss olivenolje med hvitvinseddik til en vinaigrette. Smak til med salt og pepper.
Drypp tre ss av vinaigretten over krutongene og vend den forsiktig inn – det er meningen at den dekker brødet noe ujevnt. Smak på en av krutongene som har sugd til seg mest vinaigrette – tilsett eventuelt mer salt, pepper og vinaigrette om den mangler noe.
Legg korintene i varmt vann og rødvinseddik.
La stå i 15–20 minutter. Ha pinjekjernene over i en liten ildfast form og rist disse side om side med kyllingen i ett til to minutter. Tilsett så pinjekjernene til brødbitene.
Varm én ss olivenolje i en stekepanne, tilsett hvitløk og vårløk. Stek på middels til lav varme, til løken mykner uten å ta farge. Strø over brødet, sammen med korintene (med væsken helt fra). Bland.
Drypp over kyllingkraften. Bland igjen og smak – behøver det salt eller syre? Tilsett eventuelt mer hvitvinseddik.
Når kyllingen er klar kan du legge den over på et skjærebrett for å hvile. Ha brødmiksen over i en langpanne og dekk med aluminiumsfolie. Sett den så inn i ovnen.
Sett langpannen eller den ildfaste formen full av stekesaft over på komfyren. Tilsett en stor skje vann og forsøk å fjerne så mye av det klare fettet som mulig med en skje (spar til å steke i). La det hele reduseres noe over mellomhøy varme og pass på å få med de karamelliserte bitene i pannen.
Ta ut brødet og ha det tilbake i salatskålen. Drypp over en stor skje redusert stekesaft. Tilsett de grønne bladene, litt mer vinaigrette og bland godt. Smak igjen – behøver den noe?