Dampet flyndre med beurre blanc
- 2.00 stk Flyndrer à 7-800 g hver eller en stor. Både rødspette, tunge, pigg/slettvar, smørflyndre eller kveite fungerer fint.
- 2.00 stk Sjalottløk, hakket
- 1.00 stk Hvitløksfedd, delt i to
- 1.50 dl Hvitvin
- 1.00 stk Persillekvast
- 2.00 stk Store klatter smør
Beurre Blanc
- 1.00 stk Fiskekraften fra pannen
- 100.00 g Smør eller mer i terninger, pluss evt. en skvett fløte.
- 0.50 stk Sitron, evt. til tilsmaking
Det trengs ikke mye arbeid for å lage lekker fisk til to personer. Slik løser Taco Republica-kokk Henrik J. Henriksen sine "gidder-ikke-lage-mat"-kriser: Damper flyndre med løk, urter og hvitvin under folie i ovnen, og pisker raskt sammen en beurre blanc på kraften etterpå.
Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 C.
Smør en langpanne med smør og sleng et par klatter her og der. Vask/skrap av fisken og legg den i pannen.
Ha i løk, hvitløk, persillekvast, pepper og hvitvin. Her trengs ikke salt, men man kan ha det på etterpå.
Legg aluminiumsfolie over og pass på at det er helt tett. Sett den lavt inn i ovnen og damp i ca. 15 minutter eller til fiskekjøttet løsner lett fra ryggbenet; stikk en gaffel inn midt på ryggen og løft opp kjøttet for å sjekke.
Ta fisken ut av ovnen, hell av kraften i en liten kjele og hold fisken varm under folien med et håndkle over.
Kok inn krafta (eventuelt sammen med litt fløte), skru ned varmen og visp inn smøret litt etter litt.
Smak til med salt og evt. sitron. Har du litt mer urter som persille eller estragon, så har du i det.
Legg fiskene på et fat, på hver sin tallerken eller server dem i pannen.
Løft av skinnet på den ene siden. Hell over litt av sausen ved servering og server resten ved siden av. Det trengs ikke mye ved siden av dette annet enn litt brød.