Svineknoke og rotfrukter
- 1 stk svineknoke (gjerne saltet eller røkt)
- 3 stk stjerneanis
- 10 stk hvitpepperkorn
- 2 stk laurbærblad
- 2 stk kepaløk
- 1 pakke svartkål (eller lignende kål)
- 1 liten bit pepperrot
- 1 stk sitron
- 1 stk hvitløk
- 4 stk løk
- 1 stk sellerirot
- 7 stk jordskokk
- 4 stk rødbeter
Saus
- 50 g smør
- 250 g buljong (fra svineknoke)
- 4 fedd ristet hvitløk
- 1 stk sitron
Slik gjør du
- Legg i en gryte sammen med de tørkede krydderne, og la det koke i cirka tre timer. Svineknoken skal være helt myk om du stikker en gaffel i den, og du skal kunne dra løs kjøttet om du «twister» gaffelen. La knoken kjøles ned i buljongen, ta den deretter opp av væsken og dra kjøttet av benet. Fjern alt av ekstra fett og sener.
- Svineknoken holder seg kjempefint i kjøleskapet i minst en uke etter den er kokt, og kan også fint fryses. Sil av kraften, den har samme holdbarhet.
- Del hvitløksfeddene på midten, men behold skallet på. Skyll rotfruktene og skrell løken og selleriroten. Kutt i jevnstore, grove biter. Vend med litt olivenolje og salt, legg det på et bakepapir og sett inn i ovnen på 220 grader i 20–30 minutter. Vend litt på grønnsakene hvert tiende minutt.
- Dra av sitronzesten med et rivjern, og legg det til side. Del sitronen i to og legg i ovnen sammen med rotfruktene og hvitløken.
- Tilsett svartkålen og svineknoken de siste fem minuttene i ovnen. Avslutt med å vende alt, bortsett fra de halve sitronene, sammen med sitronzesten, ferskrevet pepperrot og salt og svartpepper.
Saus
- Varm opp og miks alle ingrediensene til sausen med en stavmikser, og smak til med juicen fra den stekte sitronen til slutt.