Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kongsemner

Bresert lam med ramsløk-hollandaise og røkt ost

Kortreiste retter fra Bygdø kongsgård

-
+

Bresert lam

  • 1 kg lammebog eller skanker
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk løk
  • 0.5 stk hvitløk
  • 10 stilker timian
  • 2 ts salt
  • kjøttkraft eller vann

Røkt ost

  • 1 stk hvitmuggost av camembert-type

Ramsløk- hollandaise

  • 150 g smør
  • 2 never fersk ramsløk
  • 2 stk eggeplommer
  • 2 ss vann
  • 2 ss epleeddik
  • 1 ts salt
  • litt pepper

Slik gjør du:

  • Brun kjøttet godt i en jerngryte. Skrell og kutt gulrot i grove biter. Del løk, hvitløk og timian og ha i sammen med salt. Fyll opp med kraft eller vann til det dekker kjøttet.
  • Sett gryten i ovnen på 85 grader og la stå natten over eller cirka ti timer. Ta ut kjøttstykkene og rens dem for sener, fett, ben og brusk.
  • Smak til med litt salt, pepper og sett til siden for å avkjøle.

Røkt ost

  • Fyr opp røykovnen og legg i osten, la den ligge i en halvtimes tid før du lar den lufte seg på benken i en time.

Ramsløk- hollandaise

  • Smelt smør i kasserolle og skill ut kjernemelken/det hvite fra smøret. Bruk det klarede smøret.
  • Ha ramsløk og smør i en blender og kjør i fem minutter på fullt. Sil av.
  • Ha eggeplommer, vann og eddik i en liten kasserolle. Hold en visp og litt kaldt vann klart. Begynn å piske på lav varme og spe inn ramsløksmøret i en tynn stråle. Om den tykner veldig, spe inn litt vann og varm forsiktig i noen sekunder før du tar den av platen igjen. Visp hele tiden.
  • Smak til med salt og pepper.

Anretning

  • Varm opp lammekjøttet enten i ovn eller i en kasserolle.
  • Bryt opp røkt ost i passende biter. Legg ost og lammekjøtt på tallerkener og topp med ramsløksausen, brødkrutonger og ville, spiselige blomster og urter.

Se viner som passer til:

Lam i Vindatabasen