Glasert lår av svin med stekte epler
- 300 g lårstykke av svin (du kan også bruke filet eller lignende)
- 2 ss smør, til kjøttet
- 2 ss epler
- 1 ss smør, til eplene
- 2 stk gulbeter (til gulbete-puré)
- 2 dl eplesider
- 1 dl vann
- 1 ts salt
- 0.5 ts xantan (fås på apotek eller helsekostbutikker)
Glaze til kjøttet
- 5 stk nellikspiker
- 1 ss pepperkorn
- 0.5 ts kanel
- 150 g sukker
- 1 ss vann
Slik gjør du
- Skrell og kutt gulbeter i passende terninger. Kok dem i sider og vann til de er helt møre. Sil av.
- Kjør betene i en blender med xantan og salt i fem minutter. Xantan gjør at pureen blir elastisk og glatt heller enn «vannete» og kornete. Ha pureen tilbake i kasserollen.
- Glaze: Kok alt til en seig karamell, cirka 110 grader.
- Sett stekeovnen på 180 grader og begynn med å renskjære kjøtt fritt for sener og skinn. Gni kjøttet godt inn med salt og pepper. Stek det med litt olje i pannen. Tilsett smør og øs over godt med brunet smør mens du stadig snur på stykket slik at alle sider blir forseglet.
- Glaser kjøttet med halvparten av glazen og ha det på et brett. Sett i ovnen. Stekes til kjernetemperatur på 60 grader, det tar mellom 15–20 min. Ta ut kjøttet, hell på resten av glazen og la hvile.
- Mens kjøttbiten hviler varmer du forsiktig opp pureen på lav varme og starter på eplene. Skjær epler i en halv centimeter tykke skiver uten frø og kjerne. Stek dem i en stekepanne med litt olje og smør på begge sider til de blir gylne.
- Skjær kjøtt i passende skiver og anrett maten pent med epler, puré, urter og blomster.