Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kraftverket

Hønsebuljong

Slik lager du hønsebuljong
Oppskrift på hønsebuljong

Oppskrift på hønsebuljong

-
+

Hønsebuljong

  • 3 stk verpehøner
  • 4 l vann
  • 1 ts salt
  • 4 stilker stangselleri
  • 2 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 0.5 stk hvitløk
  • 0.25 stk purre
  • 10 stk hel svart pepper
  • 4 stk nellikspiker
  • 4 stk laurbærblader
  • 5 stilker timian
  • 5 stk champignon

Gir 3,5 liter hønsebuljong.

Slik gjør du

  • Tine og spyle hønene godt med kaldt vann inne i buken for å få ut mesteparten av blod og vev. Skylle de deretter i fem minutter i rennende kaldtvann.
  • Før kokingen av hønsebuljongen starter, blansjerer/forkoker jeg hønene. Man må ikke blanchere de først, men med denne metoden fjernes bortimot alt av «urenheter» som senere ville samlet seg til grå prikker i buljongen.
  • Ved blansjering: kok opp fire liter vann med én ss salt, legg i hønene og la de koke i fem minutter. Hell deretter av vannet og skyll hønene godt to minutter i kaldt vann.
  • Buljongkoking: Sett over blansjerte høner, kaldt vann og salt til kok. Fjern fett og skum som dannes på toppen underveis med en liten øse.
  • Skru ned varmen og la buljongen syde/småputre i halvannen time.
  • Tilsette alle krydder, sopp og grønnsaker som er skrellet og skåret i biter på to centimeter. Kok videre i én til halvannen time.
  • Løft opp en høne og sjekk om kjøttet løsner lett fra skroget. Løsner det, siles kraften og kjøttet plukkes fra bena. Dette kjøttet er supert til frikassé og suppe.
  • Kok inn buljongen til 2,5 liter. Buljongen er et perfekt utgangspunkt for all verdens mat og kan gjerne fryses i isbitposer til en senere anledning.