Gir 3,5 liter hønsebuljong.
Slik gjør du
- Tine og spyle hønene godt med kaldt vann inne i buken for å få ut mesteparten av blod og vev. Skylle de deretter i fem minutter i rennende kaldtvann.
- Før kokingen av hønsebuljongen starter, blansjerer/forkoker jeg hønene. Man må ikke blanchere de først, men med denne metoden fjernes bortimot alt av «urenheter» som senere ville samlet seg til grå prikker i buljongen.
- Ved blansjering: kok opp fire liter vann med én ss salt, legg i hønene og la de koke i fem minutter. Hell deretter av vannet og skyll hønene godt to minutter i kaldt vann.
- Buljongkoking: Sett over blansjerte høner, kaldt vann og salt til kok. Fjern fett og skum som dannes på toppen underveis med en liten øse.
- Skru ned varmen og la buljongen syde/småputre i halvannen time.
- Tilsette alle krydder, sopp og grønnsaker som er skrellet og skåret i biter på to centimeter. Kok videre i én til halvannen time.
- Løft opp en høne og sjekk om kjøttet løsner lett fra skroget. Løsner det, siles kraften og kjøttet plukkes fra bena. Dette kjøttet er supert til frikassé og suppe.
- Kok inn buljongen til 2,5 liter. Buljongen er et perfekt utgangspunkt for all verdens mat og kan gjerne fryses i isbitposer til en senere anledning.