Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kraftverket

Skalldyrkraft

Festen er ikke over, det er skall igjen
Oppskrift på skalldyrkraft

Oppskrift på skalldyrkraft

-
+

Skalldyrkraft

  • 1.5 kg hummer- eller sjøkrepsskall
  • 500 g flatfiskben (valgfritt)
  • 150 g smør
  • 1 stk hvitløk
  • 2.5 l vann
  • 5 dl hvitvin
  • 1 stk gulrot
  • 250 g sellerirot
  • 2 stk løk
  • 0.5 stk chili
  • 0.25 pott estragon
  • 0.25 pott timian
  • 3 stk laurbærblader
  • 4 stk nellikspiker
  • 75 g tomatpure
  • 2 stk tomater
  • Slik gjør du

  • Åpne hodene, fjern pavene og riv av gjellene som sitter ved benfestene. Benfestene knekkes i biter; øvrig skall knuses til biter på 3–5 cm.
  • Ha skallet i et dørslag og la det dryppe fra seg før det skal steke i kjelen. Det er viktig at det ikke blir liggende og duppe i væske i bunnen av kjelen, da svir det seg med en gang.
  • Skyll fiskebenene fri for blod og slim; fjern eventuelle gjeller, skinn og øyne.
  • Grovhakk hvitløk, gulrot, løk og stangselleri og tomater.
  • Ha smør i en bredbunnet kjele og varm opp. Ha skallene i når smøret begynner å bruse. Stek dem i rikelig med smør og grovhakket hvitløk til Maillard-reaksjonen inntreffer og de begynner å få en karamellisert skorpe. Ha så i gulrot, sellerirot, løk, urter, krydder og tomatpuré. Stek dette i cirka ett minutt, før vin og vann helles over. Ha i de grovhakkede tomatene.
  • Kok kraften uten å skumme den. Det smaksrike smøret som ligger på toppen, skal være med hele veien. Kraften kokes rolig i én time, før den siles gjennom en fin sil.