Frokostfocaccia med karamelliserte grønnsaker og egg
- 50.00 g Gjær
- 2.00 ts Sukker
- 500.00 ml Lunkent vann
- 1.00 ts Salt
- 800.00 g Hvetemel
- 1.00 dl Olivenolje
- 0.50 stk Rødløk
- 1.00 stk Fennikel
- 2.00 ss Olje
- 1.00 ts Brunt sukker
- 1.00 ts Balsamicoeddik
- 6.00 stk "Baller" laget av sammenkrøllet aluminiumsfolie
- 6.00 stk Middels store egg, romtemperert
- 100.00 g Revet ost
- 50.00 g Parmaskinke eller annen spekeskinke
- 2.00 stk Håndfuller salatblader (ruccola, mache eller babyleaf)
Bak eggene i focacciaen og gjør den til et helt måltid
Slik gjør du:
- Rør gjær og sukker ut i lunkent vann.
- Rør inn mel og salt og elt til deigen er glatt og elastisk, enten for hånd eller i miksmaster.
- Hell to ss olje over deigen og vend deigen slik at hele får et tynt lag olje rundt seg og ikke klistrer seg i bollen. Dekk bollen med plastfolie eller et håndkle og la heve på et lunt sted ca. 1 time til størrelsen har doblet seg.
Imens karamelliserer du rødløk og fennikel: Skjær løk og fennikel i tynne skiver og stek i olje på lav til middels varme til begge er myke, ca 15-20 minutter. - Dryss over sukker og balsamico og fortsett i noen minutter til de er karamellisert, men ikke svidd.
- Når deigen er ferdig hevet, hell halvparten av olivenoljen i bunnen av en stor langpanne.
- Legg deigen i pannen og strekk den ut til hjørnene. Lag små søkk i brødet med enden av en treskje. Dekk med et håndkle og la heve i ca 30 minutter.
- Varm ovnen til 200C. Lag seks knyttnevestore baller av løst sammenkrøllet aluminiumsfolie og dypp dem i olje.
- Dryss ost og salt over deigen og lag nye søkk i den med treskjeen hvis de har forsvunnet i hevingen. Ringle lresten av oljen over deigen.
- Trykk aluminiumsballene ned i deigen. Dryss over karamellisert løk og fennikel og stek i ovn i 25 minutter.
- Knekk seks egg ned i hver sin lille skål. Slik unngår du at plommen sprekker når du legger dem på brødet.
- Ta brødet ut av ovnen og løft av aluminiumsballene.
- Hell forsiktig ett egg ned i hver av de seks fordypningene og sett brødet inn i ovnen igjen. Stek brødet videre i 8-10 minutter til eggehvitene er blitt såvidt faste. Eggene vil fortsette å steke litt i det varme brødet mens du gjør det klart for servering. Legg over parmaskinke og salatgrønt, og server.