Sitron og sake-dressing
- 1.00 ss Sake eller tørr sherry
- 1.50 ss Brunt sukker
- 80.00 ml Nypresset sitronsaft (ca 1 sitron)
- 0.50 ts Salt
- 1.00 ss Solsikke eller annen nøytral olje
- 1.00 ss Sesamolje
Gulrotsalat med agurk, frø og nøtter
- 250.00 g Blandede frø og nøtter ( for eksempel gresskar og solsikkefrø, hassel- eller peanøtter)
- 2.00 ts Nøytral olje
- 0.50 ts Salt
- 500.00 g Lilla gulrøtter (evt. regnbuegulrøtter eller vanlige)
- 0.50 stk Liten agurk
- 8.00 stk Vårløk, lilla om du kan få tak i
- 1.00 stk Skallet av en sitron
Denne blir like god, men ikke like vakker, med vanlige gulrøtter.
Slik gjør du
- Pisk sammen alle ingrediensene og smak til.
- Om du ikke har sake, forsøk med tørr sherry.
- Du kan også bruke extra virgin olivenolje istedenfor sesamoljen, men da vil smaken bli annerledes.
Gulrotsalat
- Varm ovnen til 175 grader. Legg frø og nøtter i en langpanne og rør dem med olje og salt. Stek i ca. 10 minutter og rør gjerne litt et par ganger innimellom. Avkjøl.
- Skjær gulrøttene i løvtynne skiver i en kjøkkenmaskin eller på en mandolin, eller riv dem grovt på et rivjern.
- Del agurken i to, fjern frøene, klem den litt hardt og skjær i små biter.
- Skjær vårløken i så tynne skiver du kan.
- Bland grønnsakene sammen med mesteparten av frøene og løken like før servering og bland godt med dressingen. Dryss resten av frøene og løken over, og topp med revet sitronskall.