Helbakt blomkål og gulrøtter med polenta, fevesbønner og pancetta
- 1 stk blomkålhode
- 4 stk gul- / lillarøtter
- 100 g smør
- 0.5 stk sitron
- salt
Myk polenta
- 100 g polenta («fem minutter», velg den guleste)
- 4 dl vann (cirka, les på pakken)
- salt
- 75 g parmesan reggiano
- 5 ss god olivenolje
- 1 ss smør
- 1 kvast dill
- noen skiver pancetta (hvis man vil)
Fevesbønner
- 300 g fevesbønner
- vann
- salt
- 1 stk delikatesse-rødløk
- smør
Slik gjør du
Helbakte grønnsaker:
- Del blomkålen i to, skrell gulrøttene og gni disse grønnsakene inn med litt smeltet smør, sitronsaft og salt. Legg de i en ildfast form og bak på 220 grader i 20–25 minutter (varierer fra ovn til ovn).
- Ta de ut når de er blitt gylne, og del opp i passende biter. Skvis over et par dråper til med sitronsaft. Det blir veldig fin fargekontrast mellom yte og kjerne når grønnsakene deles opp først etter baking.
Myk polenta:
- Kok opp vann, salt og polenta under omrøring med en tresleiv. Kok på lav varme til konsistensen nærmer seg en tynn grøt, cirka fem minutter.
- Riv parmesan (spar litt til topping) og bland inn i polentaen med olivenolje og smør. Rør rundt to ganger. Ikke legg opp polentaen før den skal serveres, den stivner til om den blir stående for lenge. (Det finnes mange typer polentagryn og mengden væske kan variere i de forskjellige varianten). For tynnere polenta, tilsett litt mer vann.
- Topp polentaen med revet parmesan, dill – og eventuelt litt pancetta.
Fevesbønner:
- Riv opp belgen og ta ut bønnene (kast belgen). Kok opp vann med litt salt og kok bønnene i ett minutt. Løft de over i kaldt vann til avkjøling.
- Knip et lite hull i skallet og press ut de grønne kjernene. Kutt en liten rød delikatesseløk i ringer og fres de 30 sekunder i litt smør og salt. Tilsett de rensede fevesbønnene og én ss vann. Varm bønnene ett minutt og legg opp dette sammen med polentaen.