Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Litt grønnere

Pizza med skogsopp

Pizza med skogsopp
Slik lager du pizza med skogsopp av Øyvind Hjelle

Slik lager du pizza med skogsopp av Øyvind Hjelle

-
+

Slik lager du pizza med skogsopp

  • 370 g vann (3,7 dl)
  • 0.5 pk gjær (fersk)
  • 500 g tipo 00-mel
  • 1 ts salt

Pizzasaus

  • 5 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 klype chiliflakes
  • 1 ts fennikelfrø
  • 2 stk boks plommetomat uten skall (gjerne Pelati)
  • 1 ts salt

Topping

  • 500 g skogsopp
  • 3 ss smør
  • 1 ss timian (finhakket)
  • salt
  • pepper
  • 50 stk kuler mozzarelline
  • 10 stk skiver god skinke eller pancetta (kan sløyfes)
  • 5 stk ferske egg (gjerne økologiske)
  • 5 klyper flaksalt

Nok til fem–seks pizzaer
Pizzadeig:

  • Løs opp gjær i cirka 25 grader vann og ha resten av ingrediensene i en eltebolle. Eltes sammen på medium hastighet i cirka ti minutter.
  • Vipp deigen ut på melet benkeplate, del den opp i porsjonsemner på 150 gram, trill dem runde som boller og legg dem deretter på et olivenolje-smurt fat med litt rom i mellom. Pensle hvert deigemne med litt olivenolje på toppen og trekk plastfilm over slik at det blir tett.
  • Settes i kjøleskapet til kaldheving over natten – eller i ett til to døgn hvis det passer bedre. Når deigen kaldhever blir den mer medgjørlig og får mer smak, og sluttresultatet blir luftigere.
  • Ta deigemnene ut av kjøleskapet én time før pizzabunnene skal dras ut på benken.

Pizzasaus:

  • Åpne tomatboksene og hell innholdet rolig over i en fin sil med en bolle under. Kutt opp tomatene i fire–fem skiver mens de ligger i silen og dryss over saltet. La dette stå i ro og renne fra seg i 30 minutter.
  • Tomatvæsken som havner i bollen kan kastes. På denne måten blir tomatsmaken ytterligere forsterket, og mindre væske i sausen gir en raskere steketid og sprøere bunn.
  • Finhakk hvitløk og knus fennikelfrø og kok dette på moderat varme sammen med chiliflakes til hvitløken er blitt lys brun.
  • Trekk kjelen av varmen, hell oppi tomatene fra silen og kjør dette bare så vidt sammen med en stavmikser, slik at det fortsatt er en grov tomatsaus med litt biter. NB: sausen skal ikke koke!

Soppen:

  • Rens soppen for rusk og rask, og del den i biter/skiver.
  • Stek i en varm panne med smør og salt til de har fått en fin farge og en tydelig stekt smak. Avslutte med finhakket timian.

Bake:

  • Det er viktig at pizzaen ikke legges på en kald plate for så å settes i ovnen. Da vil ikke deigen «eksplodere» og bli luftig. Varm derfor opp ovnen til maks varme 20 minutter før baking, med ovnsbrettet/pizzasteinen inni.
  • Løsne pizzadeigen fra den smurte platen med en bakeskrape/stekespade slik at deigemnet ikke «punkterer», men holder den runde formen. Legg deigemnet oppå rikelig med mel på benken, og dryss også mel over.
  • Dytt forsiktig ut fra midten av deigen og dra deigen rolig utover med hendene, til pizzabunnen passer størrelsen på pizzaklokken/-platen/-steinen. Ikke bruk kjevle til dette!


Steke:

Med pizzaklokke/-ovn eller -stein:

  • Start med sausen, deretter osten og til slutt soppen. Hell litt olje på toppen og den er klar til steking. Løft over til maks varm pizzaklokke/ovn med en pizzaspade. Stek 80 prosent ferdig, og knekk så egget midt på pizzaen. Stekes deretter i to minutter til. Serveres med en gang.

På vanlig plate i ovn: Sett ovnen på 250 grader overvarme. Stekebrettet skal være maks varmt.

  • Dra ut deigen, børst av mel og legg deigen på et bakeark. Start med sausen, deretter osten og til slutt soppen. Hell litt olje på toppen og den er klar til steking.
  • Ta det meget varme stekebrettet ut av ovnen og få hjelp til å løfte papiret med pizzaen på, over på brettet.
  • Sett inn i ovnen og stek i cirka tre til fem minutter. Ta tak i hjørnet på papiret og napp til, da løsner papiret mens pizzaen ligger fint igjen på stekebrettet. Stek 80 prosent ferdig, og knekk så egget midt på pizzaen. Stekes deretter i to minutter til. Serveres med en gang.