Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Litt grønnere

Tomatsalat og sprø grønnkålchips med skjørost og einerrøkt laks

Denne retten eksploderer i munnen
Oppskrift på tomatsalat og sprø grønnkålchips med skjørost og einerrøkt laks

Oppskrift på tomatsalat og sprø grønnkålchips med skjørost og einerrøkt laks

-
+

Tomatsalat

  • 1 kg små og store tomater
  • 5 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss grovhakket sitrontimian (eller vanlig timian)
  • 2 ts flaksalt

Chips av rød-/grønnkål

  • 300 g rød/grønnkål
  • 3 ss olivenolje
  • 1.5 ts salt

Skjørost og laks

  • 500 g skjørost (eventuelt cottage cheese)
  • 200 g einerrøkt villaks
  • 5 ss rømme
  • 6 ss gressløk
  • salt og grovmalt svart pepper etter behov
  • 1.5 stk landbrød

Slik gjør du


Tomatsalat:

  • Kok opp tre liter vann, finn frem en hullsleiv og fyll en bolle med iskaldt vann som du setter ved siden av komfyren.
  • Ta av stilkene på tomatene og riss et par centimeter langt snitt i skinnet i tuppen på tomaten, uten at kniven går mer enn to millimeter inn i kjøttet.
  • Ha alle tomatene i det kokende vannet og kok de i cirka 30 sekunder. Sjekk så om skinnet løsner når du drar i det. Løsner det greit, løft de raskt over i en bolle med iskaldt vann. Etter ett minutt løftes de kalde tomatene over på et kjøkkenhåndkle.
  • Dra så av det løse skinnet på alle sammen. Bruk gjerne en liten kniv da skinnet kan være litt sleipt og glatt på innsiden. Legg tomatene utover i en ildfast form, dryss over salt, sukker, hakket hvitløk, sitrontimian og olivenolje.
  • Sett formen i ovnen på 80 grader og la stå til de begynner å krympe, cirka fire timer. Det er ingen hast med å servere dem, og tomatene kan gjerne stå til dagen etter. Store tomater (plomme-, klase- eller bifftomater) kan skjæres i skiver eller båter, de små kan være hele.

Chips av rød-/grønnkål:

  • Dra av stilken på kålen, hell noen skjeer med olivenolje over kålen og masser hvert kålblad forsiktig (uten å krønsje det) noen sekunder, til hele bladet er dekket med olje.
  • Dryss over litt finsalt og legg kålbladene på et brett med litt luft i mellom. Bakes i ovn på 90 grader til de er 100 prosent sprø. Sjekk underveis når de er ferdige, cirka 20 minutter.
  • Chipsene holder seg lenge sprø i romtemperatur.

Skjørost og laks:

  • Skjær av skinn og det brune fra laksen, og hakk den i fine biter. Bland den med skjørosten, finhakket gressløk og rømmen. Smak til med grovmalt svart pepper.