Tomatsalat
- 1 kg små og store tomater
- 5 ss olivenolje
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss grovhakket sitrontimian (eller vanlig timian)
- 2 ts flaksalt
Chips av rød-/grønnkål
- 300 g rød/grønnkål
- 3 ss olivenolje
- 1.5 ts salt
Skjørost og laks
- 500 g skjørost (eventuelt cottage cheese)
- 200 g einerrøkt villaks
- 5 ss rømme
- 6 ss gressløk
- salt og grovmalt svart pepper etter behov
- 1.5 stk landbrød
Slik gjør du
Tomatsalat:
- Kok opp tre liter vann, finn frem en hullsleiv og fyll en bolle med iskaldt vann som du setter ved siden av komfyren.
- Ta av stilkene på tomatene og riss et par centimeter langt snitt i skinnet i tuppen på tomaten, uten at kniven går mer enn to millimeter inn i kjøttet.
- Ha alle tomatene i det kokende vannet og kok de i cirka 30 sekunder. Sjekk så om skinnet løsner når du drar i det. Løsner det greit, løft de raskt over i en bolle med iskaldt vann. Etter ett minutt løftes de kalde tomatene over på et kjøkkenhåndkle.
- Dra så av det løse skinnet på alle sammen. Bruk gjerne en liten kniv da skinnet kan være litt sleipt og glatt på innsiden. Legg tomatene utover i en ildfast form, dryss over salt, sukker, hakket hvitløk, sitrontimian og olivenolje.
- Sett formen i ovnen på 80 grader og la stå til de begynner å krympe, cirka fire timer. Det er ingen hast med å servere dem, og tomatene kan gjerne stå til dagen etter. Store tomater (plomme-, klase- eller bifftomater) kan skjæres i skiver eller båter, de små kan være hele.
Chips av rød-/grønnkål:
- Dra av stilken på kålen, hell noen skjeer med olivenolje over kålen og masser hvert kålblad forsiktig (uten å krønsje det) noen sekunder, til hele bladet er dekket med olje.
- Dryss over litt finsalt og legg kålbladene på et brett med litt luft i mellom. Bakes i ovn på 90 grader til de er 100 prosent sprø. Sjekk underveis når de er ferdige, cirka 20 minutter.
- Chipsene holder seg lenge sprø i romtemperatur.
Skjørost og laks:
- Skjær av skinn og det brune fra laksen, og hakk den i fine biter. Bland den med skjørosten, finhakket gressløk og rømmen. Smak til med grovmalt svart pepper.