Kjøttkaker
- 1.00 kg grov kjøttdeig
- 20.00 g hvetemel
- 50.00 g potetmel
- 20.00 g brødrasp
- 0.50 løk (raspes grovt)
- 3.00 g salt
- 1.00 g malt hvit pepper
- 1.00 knivsodd malt muskat
- 1.00 egg
- 2.50 dl melk
- 2.50 dl vann
Oksekraft
- 1.00 kg kraftben av storfé
- 1.00 ts salt
- 0.50 ts malt pepper
- 1.00 gulrot
- 1.00 gul løk
- 0.25 sellerirot
- 0.30 purreløk
Brun saus
- 1.00 l god oksekraft
- 100.00 g margarin
- 2.00 ss hvetemel
Slik gjør du:
Kjøttkaker
▶ Ha kjøttdeig i miksebolle og rør sakte rundt. Bland salt, pepper og muskat sammen og ha i kjøttdeigen. Bland så hvetemel, potetmel og brødrasp godt sammen og miks inn i deigen. Ha i egg og løk og spe med vann og melk, litt av gangen. Rør til alt er godt blandet. Kjøttkakene formes runde og stekes i melange på middels varme på begge sider.
Oksekraft
▶ Ha salt/pepper over ben og sett i ovnen. Stek på 220°C i cirka 30 minutter. Grovkutt grønnsakene. Ha bena i en kasserolle. Ha i grønnsakene og fyll på vann til det dekker. Kok opp. Skum av kraften underveis. Skru ned og la trekke i cirka 1 ½ time. Sil kraften og la redusere videre i cirka 20 minutter.
Brun saus
▶ Smelt smør og ha i mel. La det brunes i cirka fem minutter. Spe og rør med oksekraft og la det koke ut mellom hver gang du sper. Når all kraften er i, la sausen småkoke i cirka 20 minutter. Er sausen litt lys kan du ha noen dråper med sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.
▶ Server kjøttkakene i brun saus med gode, kokte poteter og grønnsaker/ertestuing.